07 september 2016, 15:44 Moldovan reality views 6909
Mirosul plantelor moldovenești i-a cucerit pe străini. Tone de uleiuri eterice ajung peste hotare (Video)
07 september 2016, 15:44 Moldovan reality views 6909

Mirosul plantelor moldovenești i-a cucerit pe străini. Tone de uleiuri eterice ajung peste hotare (Video)

Zeci de parfumuri, creme şi emulsii cosmetice produse în mai multe ţări ale lumii au miros moldovenesc. De mai mulţi ani, producătorilor de parfumerie şi cosmetice din Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia şi Statele Unite ale Americii le-au căzut tronc la inimă uleiurile eterice din plantele aromatice cultivate la noi.

Sînt la mare căutare cele din levănţică, trandafir, salvie, oregano, sovîrf şi mentă rece. Un reportaj despre acest subiect a fost realizat de echipa "Moldova, ţară de minune".

Acestea sînt plantațiile de levănţică din satul Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi, care se întind pe o suprafaţă de peste 80 de hectare. Pe săteni, dar şi pe localnicii din preajmă îi găseşti la sfîrşitul lunii iunie pe cîmp, la cules levănţică, supranumită aurul mov al agriculturii.

Pînzele pline cu flori sînt cîntărite, după care sînt duse la fabrica de procesare.

Levănţica este tăiată cu secera. Preşedintele Cooperativei Agricole din localitate, Alexandru Cotorobai, explică de ce nu aduce combina în cîmp.

Producătorii de medicamente şi cosmetice din Moldova cumpără uleiurile eterice în cantităţi mici. Peste hotare ajung însă tone.

Un litru de ulei de levănţică din Moldova costă peste hotare 50 de euro. Cel de trandafir e şi mai scump. Faima ţării noastre în extragerea uleiurilor eterice se trage încă din perioada sovietică.

"Moldova producea prin anii 80-90 în jur de 120-130 de tone de ulei de plante aromatice. Din 90 ramura aproape dispăruse în legătură cu privatizarea. Cei ce au avut minte oleacă mai clară, au rămas, şi au făcut societate pe acţiuni şi iată avem în momentul de faţă vreo cinci societăţi pe acţiuni, care lucrează. Sînt vreo cinci întreprinderi mixte, cu capital străin", a spus doctorul habilitat în agricultură, cercetător stiinţific, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Grigore Musteață.

Păstrarea soiurilor tradiționale, crearea celor noi şi a tehnologiilor de cultivare se datorează celor 18 cercetători ştiinţifici de la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecție a Plantelor.

Acum, în ţara noastră sînt plantate peste 4.000 de hectare de flori aromatice, printre care salvie, trandafir, oregano, fenicul, mărar şi armurariu.

Source: www.publika.md

Keywords:

plante , export

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
1988 locuitori

Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.