07 january 2016, 16:30 Moldovan reality views 7753
Panglica care îi va uni pe moldovenii de pretutindeni (Video)
07 january 2016, 16:30 Moldovan reality views 7753

Panglica care îi va uni pe moldovenii de pretutindeni (Video)

Panglica „Ștefan cel Mare" a fost instituită în calitate de nou simbol național al Republicii Moldova.

Autorii ideii sînt Mișcarea de Tineret „Voievod" și Organizația „Scutul Moldovenesc". Asociațiile patriotice intenționează astfel să consolideze poporul multinațional al țării noastre și moldovenii etnici care locuiesc în afara republicii, relatează NOI.md.

Președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru, a menționat în cadrul unei conferințe de presă dedicate prezentării simbolului național că organizația dispune de posibilitățile de dezvoltare a proiectelor de tineret, a cluburilor istorice, patriotice și cluburilor de interese. Aici, potrivit lor, toți doritorii pot să discute despre fondarea statului nostru, să-și cunoască simbolurile pe care opinia publică nu le-a cunoscut anterior.

„Noi am fost primii care în 2005 am venit cu o inițiativă, cu o scrisoare pe adresa președintelui Voronin pentru ca să fie adoptat al doilea drapel istoric al Republicii Moldova, și anume drapelul de luptă al lui Ștefan cel Mare. A fost o inițiativă care a ieșit mai ironică, chiar nici nu am primit răspunsul, dar anume atunci am făcut mai multă publicitate în mass-media pentru drapelul lui Ștefan cel Mare, apoi am făcut cunoștință cu colecționarul Petru Costin, la care am văzut acele drapele de luptă și steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare. De fapt, este o idee foarte interesantă, pentru că pe noi, moldovenii, ne marchează viața sfîntului voievod. Cheia succesului dezvoltării națiunii noastre, poporului nostru moldovenesc este în trecutul nostru glorios. Noi, moldovenii, avem o istorie bogată. Păstrînd aceste tradiții, putem deveni o țară prosperă", s-a arătat convins Păscaru.

Președintele Mișcării de Tineret „Voievod" a comunicat că multe organizații, inclusiv politice, au preluat steagurile de luptă cu imaginea zimbrului și au contribuit la concentrarea numeroaselor exemplare ale patrimoniului național într-un singur loc. „Acest simbol este, în primul rînd, pentru a aduna taberele care se luptă între ele. Noi am alcătuit acest simbol național, pe care îl va putea purta orice locuitor al Moldovei. De exemplu, Sfîntul Gheorghe Biruitorul, care a fost sfîntul lui Ștefan cel Mare, care l-a protejat în mai multe lupte. Acest simbol va fi acceptat în societate", a menționat șeful Mișcării „Voievod".

Secretarul Organizației „Scutul Moldovei", Igor Sîrbu, a adăugat că orice doritor, inclusiv din străinătate, este invitat să participe la proiectele de educație patriotică. „Avem relații bune cu colegii din Rusia, România, Ucraina, Belarus și din alte țări. Un astfel de proiect patriotic trezește interes departe de hotarele Moldovei", a spus el.
Prezentarea panglicii „Ștefan cel Mare" în calitate de simbol național este prilejuită de cea de-a 24-a aniversare a canonizării lui Ștefan cel Mare și Sfînt, marcată la 2 iulie.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
503 locuitori

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.