29 december 2011, 14:17 Moldovan reality views 3824
29 december 2011, 14:17 Moldovan reality views 3824

Candidaţii la postul de Preşedinte al RM pot depune actele de astăzi pînă la 12 ianuarie

Termenul înregistrării candidaţilor la postul de Preşedinte al Moldovei expiră la 12 ianuarie, comunică Novosti-Moldova cu referire la informaţia, furnizată de Comisia parlamentară specială petru desfăşurarea alegerilor şefului statului.

Pentru înregistrare trebuie prezentată o cerere, semnată de 15 deputaţi în Parlament, care susţin această candidatură, declaraţia despre toate veniturile din anii 2010-2011, datele biografice (curriculum vitae), copia buletinului de identitate şi certificatul de sănătate.

Comisia examinează cererile potenţialilor candidaţi numai cu prezentarea tuturor actelor menţionate ori personal de cei care doresc să candideze la postul de şef al statului, ori de unul din deputaţii care îi susţin.

Comisia pentru alegerile Preşedintelui primeşte cererile la adresa bd Ştefan cel Mare nr. 162, biroul 1711, de la 29 decembrie pînă la 12 ianuarie 2012, în zilele de lucru - de la 14.00 pînă la 17.00, iar la 12 ianuarie – de la 8.00 pînă la 19.00. 

Parlamentul Moldovei a stabilit săptămîna curentă data ordinară a alegerilor Preşedintelui la 15 ianuarie 2012. Speakerul Legislativului Marian Lupu, care este candidat oficial la funcţia de Preşedinte din partea AIE, a declarat că de data aceasta nu intenţionează să candideze la postul de şef al statului, dînd asigurări că “vom căuta o candidatură de compromis”.

Parlamentarii moldoveni din nou în ultimii doi ani şi jumătate n-au reuşit la 16 decembriealeagă Preşedintele ţării. Marian Lupu, care a candidat la acest post, a acumulat doar 58 voturi din 61 necesare. Pentru dînsul au refuzat să voteze reprezentanţii Partidului Comuniştilor (PCRM) din opoziţie, care n-au participat la vot, iar grupul Igor Dodon, format din trei deputaţi, care s-au retras din PCRM, deşi a participat la vot, dar a votat împotriva candidaturii lui Lupu. În afară de aceasta, un buletin n-a fost valabil.

Mai mult de doi ani şi jumătate Moldova se află în impas politic în legătură cu faptul că Parlamentul nu este în stare să aleagă Preşedintele. O încercare ordinară în acest sens s-a făcut cu o jumătate de lună în urmă, dar atunci n-a fost înregistrat nici un candidat la funcţia de Preşedinte.

Cele două încercări ale noului Parlament de a alege Preşedintele (10 noiembrie şi 7 decembrie), în care candidat la această funcţie a fost liderul Partidului Democrat Marian Lupu, au eşuat.

Curtea Constituţională a Moldovei la sfîrşitul lunii septembrie 2010 a recunoscut că nealegerea Preşedintelui republicii în alegerile din 10 noiembrie şi alegerile repetate din 7 decembrie 2009 este circumstanţa, care justifică dizolvarea Parlamentului. În conformitate cu această decizie au fost stabilite alegerile parlamentare anticipate, care au avut loc la 28 noiembrie 2010.

 

Sursa:  newsmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
197 locuitori

Anini este un sat din cadrul comunei Lăpuşna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Anini a fost întemeiat în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.