|
Moldova devastată de emigrare (Foto)
Standardul de viață în Moldova este atît de jos, încît tinerii apți de muncă sînt nevoiți să plece să lucreze în străinătate. Copiii de cele mai multe ori sînt lăsați în grija bunicilor, iar dacă nu au o asemenea posibilitate, ei sînt trimiși la orfelinate, care nu au fost reînnoite de pe timpurile sovietice.
În Moldova sînt mai mult de 100 de mii de copii și adolescenți care trăiesc fără părinți, din cauza migrației în masă, scrie Open Society Foundation. Începînd cu anul 2009, potrivit informațiilor oferite de Fundație în Moldova se desfășoară reforma, în scopul reducerii numărului de copii care trăiesc în orfelinate.
Fotograful franco-italian Myriam Meloni a arătat viața într-o țară devastată de emigrare. Proiectul, executat în cadrul programului Open Society Foundation a fost numit − "În absență".
Potrivit datelor Guvernului SUA, Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, ce depinde de banii lucrătorilor migranți, care trimit anual acasă circa 1,6 miliarde de dolari SUA. Aproximativ un milion de oameni din țară lucrează în străinătate în: UE, Rusia și alte țări. Fotograful Myriam Meloni a venit în Moldova pentru a-i surprinde în cadru pe așa-numiții "orfani sociali" – copiii, ai căror părinți au migrat în alte țări în căutarea lucrului și a unui viitor mai bun pentru familiile lor. În fotografie: Lilia spală vesela în casa bunicii sale, unde locuiește.
Potrivit datelor UNICEF, "plecarea părinților" este una dintre principalele caracteristici ale vieții familiale din Moldova. Un părinte sau ambii părinți biologici a unuia din cinci copii, lucrează în străinătate. Copiii rămînînd acasă, în cele din urmă, ajung în grija bunicilor, a altor rude sau trăiesc pe cont propriu. În unele cazuri, copiii sînt dați pentru plasament familial. În fotografie: copiii care se joacă în parcul Școlii pentru copii orfani din satul Strășeni, Republica Moldova.
Bogdan, de 9 ani, e în bucătăria casei bunicii sale, unde locuiește împreună cu fratele și sora lui, pentru că mama lor lucrează și trăiește în Germania. Cîteva luni în urmă bunica lui a fost diagnosticată cu cancer uterin. Din cauza durerilor permanente bunica nu poate avea grijă de cei trei nepoți.
Copii orfani de la casa de copii din Strășeni. Orfelinatul a fost inițial construit pentru copiii, rămași orfani după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Ina în vîrstă de 2 ani în brațele tatălui său în vîrstă de 24 de ani, Stepan. Mama Inei a plecat să lucreze în Rusia, cînd fetița avea doar șapte luni. De atunci, mama copilului vine foarte rar acasă și doar pentru cîteva zile.
Peisaj tipic moldovenesc
Andrei, în vîrstă de 17 de ani împreună cu prietenii săi. Tatăl și fratele lui Andrei locuiesc în Italia, el așteaptă cu nerăbdare, cînd va împlini 18 de ani, pentru ca să li se alăture. Potrivit fotografului Myriam Meloni, Andrei, la fel ca majoritatea celor din Moldova nu vede nici un viitor acasă și visează să lucreze într-o altă țară. Meloni explică acest lucru prin faptul că adolescenții moldoveni văd cum trăiesc prietenii lor, care au rude ce lucrează în străinătate și care au, de exemplu, o casă nouă, mare sau aceeași motocicletă. Nu este de mirare că ei leagă bunăstarea prietenilor lor cu banii, care le sînt trimiși de către rudele lor. De aceea, ei asociază migrația cu o viață mai bună.
Cînd părinții Iuliei au divorțat, nici unul dintre părinții ei nu avea un venit stabil, de aceea judecătorul a decis ca Iulia și cei doi frați ai ei să fie trimiși la un orfelinat dinRomânia. Ei au rămas acolo timp de trei ani, pînă cînd mama lor nu a găsit un loc de muncă în Germania și nu a apărut posibilitatea de a-și întreține copii. Mama Iuliei a luat copiii de la orfelinat și i-a trimis acasă în Moldova, unde acum locuiesc cu bunica lor. În fotografie: Iulia, în vîrstă de 10 ani în Moldova.
În fotografie: Alexandru, în vîrstă de 10 ani împreună cu bunica lui de 60 de ani, Nina în casa lor. Nina are grijă de una singură de cei doi nepoți ai săi. Părinții locuiesc în străinătate: mama lor locuiește și lucrează în Italia, în timp ce tatăl e în Franța.
Republica Moldova, care a devenit independentă de Uniunea Sovietică, în anul 1991 se baza cel mai mult pe agricultură sa. Potrivit datelor UNICEF, Moldova a trecut printr-o criză socială și economică serioasă, în prezent, republica, care are datoria externă mare, suferă de incertitudine politică și corupție. În fotografie: Fabrica abandonată din satul Taraclia, Moldova.
Copiii stau în rînd la cantina Casei de Copii din satul Strășeni. Directorul Casei de Copii din Strășeni spune că părinții multor copii care trăiesc în orfelinat nu pot avea grijă de copiii lor, din cauza problemelor sociale și financiare. În multe cazuri, părinții lucrează în străinătate, iar copiii rămîn în patrie.
George, în vîrstă de 21 de ani, cu tatăl său în Republica Moldova. Atunci cînd George a împlinit 18 ani, a plecat în Italia, la mama lui. În mai puțin de un an, George a decis să se întoarcă în Moldova, unde lucrează în prezent în calitate de tîmplar și cîștigă mai puțin de 5 € pe zi.
Mulți copii petrec ore în șir prin baruri, unde risipesc banii părinților săi. Luminița, în vîrstă de 14 ani, în barul local. Mama fetei locuiește și lucrează în Italia.
Potrivit datelor Institutului de Politici de Migrare din Washington, copiii abandonați se confruntă cu efectele negative ale migrației părinților. Problemele lor încep la școală: le scade reușita, le lipsește motivația, apar probleme de sănătate, inclusiv, din cauza întrebuințării alcoolului și drogurilor. Foto: Bunica cu nepotul ei călătoresc prin Moldova.
Institutul de Politicilor pentru Migrație comunică că "remitențele − sursa bunăstării în familiile din Moldova − sînt folosite pentru plata serviciilor comunale, cumpărarea alimentelor și hainelor. Copiii migranților, de regulă, primesc o îngrijire medicală și o educație mai bună. UNICEF din Moldova menționează că "remitențele au devenit cauza majoră a nivelului sărăciei din Moldova, familiile migranților trăiesc mult mai bine, decît alte familii". În fotografii: Lilia în casa bunicii își piaptănă părul înainte de a merge la școală. Mama ei trăiește și lucrează în Germania.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 988 locuitori
Trifăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca și Trifănești. Localitatea Trifănești este situată la distanța de 19 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de oameni. Satul Trifănești este menționat documentar în anul 1588.
Comments
(0)