02 may 2016, 15:33 Moldovan reality views 6088
Experți: Extinderea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău va asigura independența energetică a Moldovei
02 may 2016, 15:33 Moldovan reality views 6088

Experți: Extinderea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău va asigura independența energetică a Moldovei

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni pînă la orașul Chișinău, care consumă 50-60 la sută din gazele naturale importate în Moldova, va fi un pas decisiv în asigurarea independenței energetice a Moldovei, precum și va diminua substanțial dependența de „Gazprom" și Federația Rusă. Concluziile aparțin unui studiu elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" și „Expert-Forum" (România), cu suportul financiar al Ambasadei Olandei la București, relatează NOI.md.

În document se menționează că interesul autorităților moldovenești pentru diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale a crescut în 2010-2013, după aderarea la Comunitatea Energetică Europeană. Anume acest fapt a favorizat lansarea gazoductului Iași-Ungheni în august 2014, după o investiție în sumă de 26,5 milioane de euro, iar 80 la sută din valoarea proiectului au fost acoperite de partea română și UE.

Deși capacitățile reale ale gazoductului permit transportarea a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar putea acoperi total necesitățile Moldovei, în 2015 importul de gaze din România prin acest gazoduct a constituit doar 1 milion de metri cubi sau circa 1 la sută din consumul total pe țară (fără Transnistria).

Source: www.noi.md

Comments

 (1)
  • #1 Alex Reply Quote selected
    И Молдова станет процветающей - будет покупать российский газ у румын))) Кому то выгодно дальнейшее оболванивание...
    "Сейчас годовое потребление газа в Румынии составляет 10–11 млрд кубометров, из которых 400 млн импортируется из России."
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
1067 locuitori

Văscăuți este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţil Octiabriscoe și Făgădău. Localitatea Văscăuți este situată la distanța de 34 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1067 locuitori. Prima atestare a satului Văscăuți din ținutul Soroca datează din anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.