19 december 2011, 18:31 Moldovan reality views 3579
19 december 2011, 18:31 Moldovan reality views 3579

Dodon intenționează să creeze o "naţiune civică"

Potrivit agenţiei "Infotag", liderul nou ales al Partidului Socialist, Igor Dodon, în discursul său de duminică, la congresul partidului, a subliniat că, în opinia sa, "este importantă edificarea naţiunii moldoveneşti civice ...". Fie  în textul discursului  domnului Dodon s-a strecurat o eroare şi el a citit fără a acorda importanţă sensului care stă în spatele acestei idei, fie că s-a abătut de textul scris de  "moldoveniștii" săi şi a repetat șabloanele predicate de către fostul coleg, Mark Tkaciuk, nu este atît de important. Este semnificativ faptul că aceste cuvinte au fost rostite de un politician important din R. Moldova, care la alegerile locale din vara acestui an a înregistrat succes, în mare măsură datorită retoricii promoldoveniste. După toate aparențele, moldovenismul va continua să fie o componentă importantă a reputaţiei politice a domnului Dodon şi a partidului său. În acest context, proiectul www.moldovenii.md atrage atenţia dlui Dodon şi altor "moldoveniști" că nu este nevoie să fie edificată nici o națiune  moldovenească (civică sau oricare alta) – naţiunea moldovenească (etnosul moldovenesc) ca o comunitate de oameni, avînd aceeași limbă, istorie, cultură, tradiţii, obiceiuri etc. s-a constituit mai mult de 700 de ani în urmă şi se bazează pe un fundament solid creat de strămoşii moldovenilor timp de milenii. Importanța edificării în Republica Moldova a unui stat în baza grupului etnic majoritar, cu respectarea strictă a drepturilor minorităţilor naţionale este abordată în secțiunea "Apartenenţa la naţiune" a proiectului www.moldovenii.md.

Dar poate că liderul socialist nu a greşit şi el cu adevărat intenționează să "edifice naţiunea civică"? În acest caz, dorim să reamintim că, conform  concepției ideologilor unui asemenea proiect, naţiunea civică "moldoveni" din Republica Moldova va fi compusă din reprezentanţi ai diferitor grupuri etnice care trăiesc în ţara noastră, inclusiv – grupul etnic majoritar. În acest sens, am dori să-l întrebăm pe Igor Dodon, "Cum în componenţa "naţiunii civice", se vor numi reprezentanţii etniei majoritare?".

 

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
451 locuitori

Unchiteşti este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la km de 152 Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 451 de oameni. Satul Unchitești a fost menționat documentar în anul 1483.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.