19 december 2011, 09:32 Moldovan reality views 3849
19 december 2011, 09:32 Moldovan reality views 3849

Din 31 martie 2012, locuitorii Moldovei vor suna după reguli noi

Începînd cu 31 martie 2012, vor intra în vigoare noi reguli de efectuare a apelurilor pe teritoriul Moldovei. Astfel, înainte de codul geografic şi numărul abonatului, va fi necesară formarea prefixului naţional „0”. În plus, din 31 martie, pentru fiecare municipiu şi raion vor putea fi utilizate cîte 2 numere geografice – cel existent din şirul de numere „2” şi cel nou – din şirul de numere „3”. De exemplu, la Chișinău vor fi va valabile numerele regionale 22 şi 32, pentru Bălţi – 231 şi 331, Briceni – 247 şi 347, Cahul – 299 şi 399 etc. Astfel, pentru efectuarea apelurilor, va fi necesară formarea prefixului naţional “0”+codul naţional+numărul abonatului. De exemplu, pentru a suna la Chișinău, va trebui format „0+22+numărul abonatului din 6 cifre” sau „0+32+numărul din 6 cifre”.

Toate aceste inovaţii reies din decizia Moldovei de a trece din 31 martie 2012 la planul în Planul Naţional de Numerotare de tip închis. Modificările corespunzătoare la Palanul Naţional de Numerotare au fost adoptate printr-un ordin al ministrului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor RM, Pavel Filip. Modificările date prevăd trecerea la formatul închis al apelului resurselor geografice de numerotare din şirul de numere „2” şi „3” pe întreg teritoriul Moldovei.

În prezent, în Republica Moldova este valabil un plan naţional de numerotare de tip deschis. Acesta asigură apelul resurselor geografice de numerotare din şirul de numere „2” în limitele arealului geografic, prin apelarea numărului abonatului (în format scurt), iar la nivel naţional – a numărului naţional (în format lung). Schimbarea dată a fost operată din cauza cererii în creştere pentru numere noi, mai ales în contextul în care tot mai multe companii oferă servicii triple-play (internet, telefonie fixă şi TV). Doar timp de 11 luni ale anului 2011, în Chișinău şi Bălţi au fost solicitate peste 37 de mii de numere noi.

În acelaşi timp, resursele de telefonie fixă în procedura de înregistrare "2" au fost epuizate, ceea ce împiedică dezvoltarea concurenţei pe această piaţă, şi a devenit necesară deschiderea pentru eliberarea numerelor geografice din şirul de numere "3". Potrivit ANRCETI, În cazul în care R. Moldova ar fi menţinut în continuare planul “deschis” de numerotare, la deschiderea şirului de numere „3” apelarea numerelor din şirurile „2” şi „3” urma să fie efectuată în mod diferit: numerele din şirul „2” – prin formarea a 5 sau 6 cifre, în funcţie de zona geografică, iar a celor din şirul „3” – prin formarea a 9 cifre, indiferent de destinaţia apelurilor.

Pentru a nu admite discriminarea abonaţilor în ceea ce priveşte modul de apelare a numerelor din şirurile „2” şi „3” s-a decis utilizarea unui format unic de apelare a numerelor din ambele şiruri. Acest format „închis” de apelare a numerelor este utilizat în multe ţări ale Uniunii Europene, printre care Italia, România, Letonia, Estonia etc.
 

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
434 locuitori

Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.