20 january 2016, 10:16 Moldovan reality views 5470
ANRE recomandă consumatorilor să fie atenţi
20 january 2016, 10:16 Moldovan reality views 5470

ANRE recomandă consumatorilor să fie atenţi

Consumatorii care depistează diferenţe între datele din factură şi cele indicate de contorul de gaze sunt îndemnaţi să se adreseze furnizorului de gaze naturale sau Agenţie Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru soluţionarea acestei probleme.

Întrucât în lunile de iarnă consumul de gaze naturale și facturile pentru acest consum cresc în mod simțitor, ANRE îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți la diferențele între datele din factură și cele indicate de contorul de gaze.

ANRE face acest apel după ce s-a autosesizat în urma declarației de săptămâna trecută a prim-ministrului interimar, Gheorghe Brega, despre mai multe plângeri parvenite la Guvern de la consumatori privind achitarea suplimentară lunară pentru consumul de gaze naturale.

În acest context, ANRE precizează că Regulamentul cu privire la furnizarea și utilizarea gazelor naturale nu prevede includerea în facturi a unor volume suplimentare de gaze naturale, care urmează a fi achitate de către consumatorii de gaze naturale.

Potrivit Regulamentului, furnizorul emite factura pentru gazele naturale furnizate consumatorului în funcție de volumul de gaze utilizat de consumator și înregistrat de contorul de gaze naturale, și tariful la gazele naturale, aprobat de către ANRE.

În același timp, ANRE informează consumatorii că în cazul în care nu este acces la echipamentul de măsurare pentru citirea indicaţiilor, furnizorul este în drept să emită facturi în baza calculelor estimative ale consumului de gaze naturale pe o perioadă nu mai mare de două luni. Însă, acesta este obligat să contacteze consumatorul final pentru a-i asigura accesul la echipamentul de măsurare.

Conform legislaţiei în vigoare, ANRE examinează petiţiile consumatorilor de resurse energetice privind divergenţele acestora cu furnizorii în limitele competenţei sale. În cazul în care consumatorul nu a primit, în termenele stabilite, răspuns la petiţia sa de la furnizor sau dacă nu este satisfăcut de măsurile întreprinse de acesta, el este în drept să se adreseze la ANRE sau în instanţa de judecată.

Source: trm.md

Keywords:

gaz , ANRE , recomandari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
90 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Octeabri din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 175 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca alcătuia 90 de oameni în anul 2012. Satul Alexandrovca a fost întemeiat la mijlocul secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.