17 january 2016, 12:05 Moldovan reality views 5427
Exportul de vin spre CSI a scăzut, iar spre ţările occidentale s-a majorat
17 january 2016, 12:05 Moldovan reality views 5427

Exportul de vin spre CSI a scăzut, iar spre ţările occidentale s-a majorat

În primele 10 luni ale anului trecut, s-a înregistrat o scădere cu 21% a exportului de vinuri îmbuteliate destinate ţărilor CSI, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Totodată a fost înregistrată o creştere cu 24% a exportului de vinuri îmbuteliate destinate ţărilor occidentale.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, solicitat de IPN, a comunicat că în acelaşi timp exportul de vin în Federaţia Rusă a crescut cu 40%. E de menţionat că anul trecut a fost reluat treptat exportul către Rusia, după o perioadă de mai bine de un an, timp în care partea rusească a instituit embargo.

În total, volumul vinurilor îmbuteliate exportate în ţările CSI a constituit peste 11 milioane de litri pentru perioada ianuarie – octombrie 2015. Cea mai mare cantitate a plecat spre Rusia, peste 4 milioane de litri. Urmează spre Kazahstan, Ucraina, Belarus, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

În 10 luni ale anului precedent s-a înregistrată o creştere cu 24% a exportului de vinuri îmbuteliate destinate ţărilor occidentale, constituind peste 15 milioane de litri. Cea mai mare cantitate a mers spre Polonia. După care urmează Cehia, România, Slovacia, Letonia, Germania, Lituania, Marea Britanie, Estonia Bosnia şi Herţegovina.

De asemenea, a crescut exportul de vin în China cu 87%, în Japonia – cu 73%, şi în SUA – cu 13% faţă de 10 luni ale anului 2014.

Cât priveşte exportul vinului în vrac, pentru primele 10 luni ale anului 2015, a fost înregistrată o creştere cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă anului 2014, volumul total exportat fiind de peste 62,5 milioane de litri.

Source: ipn.md

Keywords:

vin , export , CSI , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1589 locuitori

Hirova este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hirova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hirova se află la distanţa de 32 km de orașul Călăraşi și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1589 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.