01 december 2016, 14:15 Moldovan reality views 5241
Moldovenii trăiesc cu 10 ani mai puţin decît europeanul mediu
01 december 2016, 14:15 Moldovan reality views 5241

Moldovenii trăiesc cu 10 ani mai puţin decît europeanul mediu

Moldovenii trăiesc puţin, iar în ultimii ani din viaţă sunt chinuiţi de boli. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Centrul de Cercetări Demografice al Academiei de Ştiinţe.

Speranța de viață la naștere a moldovenilor este cu aproape zece ani mai mică decât media în Uniunea Europeană.

Potrivit studiului, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, în medie 62 de ani, însă petrec mai mulţi ani din viaţă, fiind bolnave.

Bărbaţii au speranța de viață de peste 54 de ani, dintre care 47 de ani îi trăiesc fără mari probleme de sănătate.

Oamenii de la sate trăiesc mai puțin şi au o speranță de viață sănătoasă mai mică decât cei din orașe. În mediul rural, aceasta este de 57 de ani, iar cea a orăşenilor - de aproape 61 de ani.

Pentru îmbunătăţirea situaţiei, autorii studiului cred că serviciile medicale de calitate trebuie să fie mai accesibile pentru persoanele social-vulnerabile, iar polița de asigurare medicală ar trebui să acopere mai multe servicii.

Statisticile internaţionale arată că 45 la sută din banii cheltuiţi de moldoveni pentru sănătate sunt plăţi suplimentare serviciilor acoperite de poliţă. Aceste cheltuieli le depăşesc de patru ori pe cele din Uniunea Europeană. Mai mult, 15 la sută dintre moldoveni nu au poliţă de asigurare medicală. Potrivit statisticilor, aceştia cheltuie doar cinci la sută din banii câştigaţi pentru medicamente şi tratamente.

Source: www.publika.md

Keywords:

viata , moldovenii , UE , demografie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
103 locuitori

Romanovca este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Localitatea Romanovca se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 103 oameni. Cătunul Romanovca a fost întemeiat în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.