12 december 2015, 09:30 Moldovan reality views 4957
Preţurile vor continua să crească, iar veniturile să scadă
12 december 2015, 09:30 Moldovan reality views 4957

Preţurile vor continua să crească, iar veniturile să scadă

În noiembrie, rata inflaţiei anuale a înregistrat o majorare cu 0,3 puncte procentuale faţă de valoarea lunii precedente, fiind cu 7,8 puncte procentuale superioară celei din noiembrie anul trecut. Potrivit informaţiilor oferite de Banca Naţională a Moldovei, ritmul anual de creştere a preţurilor îşi va continua tendinţa ascendentă, inclusiv din cauza condiţiilor agrometeorologice nefavorabile din acest an şi a bazei joase de comparaţie din anul precedent, transmite IPN.

În noiembrie, preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu 2,84% faţă de nivelul lunii octombrie. Preţurile la legume proaspete, produse de morărit şi panificaţie, grăsimi şi carne s-au majorat din cauza condiţiilor secetoase din vara lui 2015, care au compromis substanţial culturile agricole. O altă cauză a scumpirii produselor alimentare a fost şi deprecierea valutei naţionale faţă de dolar cu 5,3% pe parcursul ultimelor trei luni.

Şi preţurile la combustibil s-au mărit, cu 0,6%, în timp ce preţurile la carburanţi au scăzut cu 1,9%, ca rezultat al diminuării preţurilor la benzină şi motorină în lunile octombrie şi noiembrie. Ajustarea suplimentară a tarifelor la serviciile reglementate, majorarea accizelor la unele categorii de mărfuri şi, ulterior, efectele secundare ale acestor majorări vor genera presiuni inflaţioniste adiţionale asupra preţurilor.

În timp ce preţurile cresc, Banca Naţională a Moldovei semnalează că există riscuri pentru diminuarea veniturilor populaţiei şi ale producătorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populaţiei şi al comerţului extern. Aceste riscuri sunt cauzate de activitatea economică slabă din ţările zonei euro şi recesiunea din Federaţia Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova.

Source: www.ipn.md

Keywords:

inflatia , economie , preţ , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
36 locuitori

Serghieni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Satul Serghieni a fost menționat documentar în anul 1859. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.