|
Platforma DA va iniţia referendum pentru alegerea directă a şefului statului
Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr" va constitui un grup de iniţiativă care să pregătească organizarea unui referendum constituţional privind alegerea directă de către popor a şefului statului. Decizia a fost votată în cadrul manifestaţiei de amploare din Piaţa Marii Adunări Naţionale, de pe 4 octombrie, la care au participat zeci de mii de persoane, transmite IPN.
Unul dintre membrii Platformei, Igor Boţan, a remarcat că a trecut exact jumătate de an de la prima acţiune de amploare a Platformei DA, iar acum guvernarea, care a admis jaful secolului, este în paralizie, iar ţara este în criză economică, socială şi morală. „Liderii Alianţei zise pro-europene se şantajează reciproc. Guvernul nu are plan anticriză şi nici nu-l poate elabora, fiindcă a pierdut încrederea totală nu doar a cetăţenilor, ci şi a partenerilor de dezvoltare. Parlamentul balansează la limita unei majorităţi şi nici nu se poate convoca. Nu mai putem lăsa ţara pe mâna mahmurilor, trebuie să o luăm înapoi, Propun iniţierea referendumului pentru alegerea directă a şefului statului", a spus Igor Boţan în faţa mulţimii.
Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, a ieşit pe scenă şi a remarcat că îi este ruşine că timp de 6 luni oamenii protestează, cer drepturile care le aparţin şi nu există nicio reacţie pozitivă din partea autorităţilor. „Eu fac cumva parte din guvernare, dar am venit aici, deoarece am răspuns la apelul că se poate alătură la proteste oricine nu vrea să fie afiliat cu criminalii. Îmi pare rău acum că cei pe care i-am adus la guvernare în 2009 se tem să iasă în faţa voastră şi să vorbească. Îmi pare rău că nu s-a făcut niciun pas în avansarea democraţiei, mai mult, democraţia a fost defăimată, aceasta fiind percepută de oameni ca ceva ce le-a adus sărăcie. Vă spun din propria experienţă că cei care doresc să facă ceva bun la locurile lor de muncă nu pot din cauza caracatiţei care a pus mâna pe toate instituţiile statului. Alegerile parlamentare din 2014 şi alegerile locale din 2015 au fost fraudate. Nu este prima dată când spun acest lucru, am mai spus-o anterior. Am încercat prin instanţele de judecată, prin procuratură, dar cererile mele aşa şi stau la Procuratura Generală", a declarat Ştefan Urâtu.
Un alt membru al Platformei, Valentin Dolganiuc, a dat citire Rezoluţiei acţiunii de protest, afirmând că actuala guvernare a ajuns la putere prin fraudă, au fost partajate politic instituţiile care ar trebui să fie apolitice, iar toate instituţiile statului sunt la cheremul unei singure persoane. „Marea Adunare Naţională constată caracterul captiv al statului şi uzurparea puterii în stat. Ne adresăm Curţii Constituţionale să constate uzurparea puterii de stat în instituţiile statului şi să purceadă la eliberarea din captivitate a ţării", a spus membrul DA. În Rezoluţie se mai prevede crearea unor comitete de grevă care să reacţioneze atunci când vor fi chemate.
Inga Grigoriu, membră a Platformei DA, a spus că protestatarii nu vor să fie carne de tun sau doar nişte inşi care să aducă bani în conturile oligarhilor. „Noi suntem paşnici, am venit la protest cu arme – flori, iar ei au mobilizat toată poliţia. Altă soluţie decât crearea unei Gărzi a poporului care să ne apere nu văd, ei s-au baricadat, au înconjurat instituţiile statului cu poliţişti. Trebuie să ne mobilizăm, să creăm Garda poporului ca să ne putem apăra", a spus membra DA. Ulterior, participanţii la protest au aprobat prin vot crearea unui structuri cu denumirea „Garda poporului", formată în principal din poliţişti şi militari în rezervă.
Liderii protestelor au îndemnat populaţia să nu se supună civic şi să refuze să achite facturile pentru energia electrică, deoarece potrivit unei analize recente, oamenii din Moldova achită lunar 15 milioane de dolari în plus pentru energia electrică.
În timpul protestului din PMAN, un grup a plecat la Parlament pentru a verifica, dacă este realizată revendicarea de a convoca o şedinţă în plen de urgenţă, cu participarea Guvernului şi Preşedintelui ţării, precum şi a reprezentanţilor Platformei DA, la care să fie discutată situaţia din ţară. Legislativul era înconjurat de poliţişti, iar protestatarii nu au fost lăsaţi să intre în instituţie. Au avut loc câteva altercaţii care au fost ameliorate în scurt timp. Cu protestatarii s-au întâlnit doar deputaţii socialişti care au mers la Parlament cerând şi ei şedinţă în plen de urgenţă.
Ulterior, participanţii la protest au mers într-un marş de protest spre clădirea unde se află oficiile prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, unde la fel au avut loc altercaţii, deoarece protestatarii au încercat să intre în clădire, iar poliţia ia împiedicat.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1787
- Populația:
- 951 locuitori
Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.
Comments
(0)