|
Cineva încearcă să ajusteze țara noastră la „legea faptului împlinit”
„Sistemul educațional al țării noastre continuă să fie distrus consecvent – studenților noștri li se oferă mii de burse de studii în România”. Astfel a comentat omul de afaceri Vasili Chirtoca invitația adresată Federației Basarabenilor din Moldova de a participa la tîrgul universităților române, informează NOI.md.
„Posibil, acest sistem are avantajele lui. Însă noi înțelegem foarte bine că sistemul nostru de învățămînt mediu (ceea cea a mai rămas) nu este mai rău, copiii noștri au studiat și studiază în acest sistem, obținînd studii apreciabile. De aceea, este vorba despre propagandă de sistem, despre activități cu scopul de înjosire și diminuare a statului nostru în favoarea altora, despre distrugerea sistemului educațional moldovenesc din care în țara vecină pleacă pentru continuarea studiilor unii dintre cei mai buni absolvenți de gimnazii și licee.
Ceea ce face statul vecin este clar, or, anume astfel o parte a elitei românești percepe propriile interese. Însă este de neînțeles că de așa ceva se ocupă așa-zișii «patrioți-basarabeni» cu susținerea structurilor de stat din Republica Moldova. Este evident că aceștia nu sînt patrioți, ci coloana a cincea, care se ocupă activ de distrugerea acestei țări”, consideră Vasili Chirtoca.
În opinia omului de afaceri, elita românească, sau cel puțin o parte a ei, acționează în direcția distrugerii statului moldovenesc și alipirii acestui teritoriu. „Metodele sînt universale. În primul rînd, se dorește ca Moldova să fie lipsită de propria istorie, etnonim, limbă. În acest sens rezultatele sînt evidente. În al doilea rînd, trebuie distrus sistemul educațional, adică pregătirea propriei elite, și de întreprins totul pentru ca această elită să devină proromână. În mare măsură, acest obiectiv a fost realizat.
În al treilea rînd, trebuie zdruncinate cît mai tare bazele juridice ale statului. În acest sens, la fel, s-au reușit multe: pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a adoptat un act absolut ilegal și neconstituțional, prin care recunoaște prevalarea Declarației de independență (care nici nu este lege organică) asupra Constituției Republicii Moldova. Marea Adunare Națională, care ar urma să unească în anul 2018 Moldova și România, reprezintă încă un pas în activitatea celei mai agresive părți a elitei românești spre distrugerea Republicii Moldova.
Încă în secolul 19, frații noștri români au inventat o argumentare destul de interesantă a acțiunilor privind extinderea teritoriului statului său – așa-numitul «principiul faptului împlinit». Astfel a fost creat statul România, la care au fost alipite Transilvania, Banatul, Bucovina de Nord și alte teritorii. Toate acestea au fost făcute frumos, sînt bucuros pentru frații noștri și jos pălăria, pentru că pe aceste teritorii istoric au locuit strămoșii noștri și cei ai românilor. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea normelor dreptului internațional, dar cu toate acestea, faptul s-a produs și toți l-au acceptat.
Însă nu este în interesul nostru, al moldovenilor, să salutăm lichidarea ilegală a Republicii Populare Moldovenești și anexarea Basarabiei de către România, în anul 1918. Anume recunoașterea internațională a ilegalității acestei alipiri a fost principalul argument juridic pentru restabilirea statalității moldovenești. Trebuie să ne determinăm: sau edificăm un stat independent și suveran (bazîndu-ne pe ajutorul real din partea României, nu pe activitățile de distrugere a statului nostru), sau mergem direct spre anexarea (cu toate consecințele negative pentru moldoveni) Republicii Moldova de către statul vecin. Se pare că forțele extremiste din România și coloana a cincea română doresc să ajusteze tînărul stat moldovenesc la „legea faptului împlinit”.
Pentru aceasta trebuie făcut totul ca moldovenii să se dezamăgească de toate, să le fie indiferent: fie Republica Moldova, fie România, fie oricare altă țară – de-ar fi o bucată de pîine și un viitor cîtuși de previzibil pentru copii. Repet: se vrea ca situația să fie adusa la nivelul în care oamenilor să le fie indiferent. Apoi vor aduna 10-20 de mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale care vor vota unirea și vor spune că pentru aceasta a votat întreg poporul moldovenesc. Apoi va urma un scenariu absolut imprevizibil într-o țară în care poporul este divizat practic în două după preferințele geopolitice. Un scenariu similar celui din anul 1992, un scenariu similar la ceea ce s-a întîmplat și se întîmplă în Ucraina, un scenariu legat de moartea oamenilor, emigrarea în masă și distrugerea economiei.
Apare o întrebare: corespunde aceasta intereselor noastre, poate ar trebui uitate disensiunile și, în primul rînd, elita noastră să se unească pentru un viitor mai bun pentru poporul moldovenesc? Și a doua întrebare: este oare în interesele României lichidarea statului moldovenesc? Au chibzuit bine frații noștri de peste Prut toate scenariile? Nu va provoca politica lor o nouă împărțire a Republicii Moldova? Întrebări mai sînt”.
Sursa: noi.md
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Античный фонтан Антонина (Видео)
- Трёхостровское огневище: тайна древнего кургана на берегу Дона (+Фото)
- Нездоровый образ жизни - удел малообразованных людей
- Изобретатель летающих тарелок - гениальный Шаубер
- 10 десять продуктов, которые могут помочь вашему телу хорошо пахнуть
- Изюм и вода помогают в чистке печени!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 62 locuitori
Artimonovca este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cimișlia și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de oameni. Satul Artimonovca a fost fondat în anul 1910.
Comments
(1)