|
Photo: protv.md |
Operațiunea moldovenească "Titirezul" a ajuns pe Wikipedia!
Operaţiunea Titirezul, definiţia pe care a dat-o în premieră guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu pentru tranzacţiile care au dus la devalizarea celor trei bănci, a ajuns şi pe paginile Wikipedia. Şi deşi pe paginile enciclopediei online, definiţia este atribuită presei, în realitate anume guvernatorul BNM a utilizat prima dată noţiunea de „titirez".
Iniţial, Dorin Drăguţanu a utilizat această definiţie în cadrul unei conferinţe de presă, iar apoi şi în cadrul audierilor parlamentare, pentru a ilustra circularea banilor de la cele trei bănci pe diferite conturi bancare. În mediile de specialitate de obicei astfel de tranzacţii sunt definite ca „de tip suveică".
Astfel, la începutul lunii mai, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, afirmă la o conferinţă de presă că în perioada 24-26 noiembrie, între cele 3 bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au avut loc o serie de tranzacții complexe și suspicioase, care nu au fost cunoscute la acel moment de BNM. Acesta a calificat operațiunea ca fiind una de tip „titrez".
"A avut loc o operațiune de tip titirez sau suveică cum le spun eu. Adică, s-a folosit o sumă de lichidități mult mai mică care s-a rotit de mai multe ori pentru a ascunde creditele neperformante ", a spus guvernatorul BNM.
În acelaşi timp, pe paginile enciclopediei online Wikipedia, prin operaţiunea Titirezul este descris întreg procesul de devalizare a celor trei bănci.
„Operațiunea „Titirezul" este numele dat de presă unor mișcări financiare prin care în perioada 2012–2014, din Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești (767 de milioane de dolari, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării și mai mare decât lichiditățile totale ale băncilor", se arată în enciclopedia online Wikipedia.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1748
- Populația:
- 762 locuitori
Constantinovca este un sat din cadrul comunei Pervomaisc, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Căușeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 762 de oameni. Satul Constantinovca a fost menționat documentar în anul 1748.
Comments
(0)