24 june 2015, 09:32 Moldovan reality views 7989
Lacul de la Ghidighici şi rîul Nistru - infectate cu bacterii periculoase
Photo: facebook.com
24 june 2015, 09:32 Moldovan reality views 7989

Lacul de la Ghidighici şi rîul Nistru - infectate cu bacterii periculoase

Specialiştii în sănătate publică avertizează că în rîul Nistru şi în lacul de acumulare Ghidighici a fost depistată bacteria care provoacă holera – o boală infecţioasă intestinală gravă. Cei mai expuşi sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar, menţionează medicul igienist de la Centrul Municipal de Sănătate Publică, Livia Mazur, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„La data de 19 iunie în râul Nistru și lacul Vatra, au fost depistate mai multe bacterii periculoase. Acestea prezentă un mare risc pentru a contacta maladii infecțioase, boli de piele, hepatita virală A, meningită seroasă, boli diareice acute și alte maladii. Contactând direct cu nisipul poluat putem contacte maladii parazitare. Serviciul de Sănătate publică din municipiul Chișinău recomandă evitarea odihna în zonele infectate, a respecta recomandările de pe panourile informative plasate în zone de agrement, a primi duș după băile de soare și a respecta igiena personală", a menționat Livia Mazur.

Potrivit șefului Întreprinderii municipale Spaţii Verzi, Eliferie Haruţa, în această săptămână vor fi instalate indicatoare prin care populaţia va fi atenţionată despre riscul de îmbolnăvire la care se poate expune dacă se va scalda în bazinele acvatice infectate. „Am primit ieri o înștiințare de la Medicina Preventivă că în lacul de la Ghidighici și râul Nistru s-au depistat bacterii foarte periculoase și este interzis scăldatul. Cred că astăzi vom primi prescripția și vom instala indicatoare speciale pentru a interzice scăldatul", a declarat Eliferie Haruţa.

Holera se manifestă prin diaree acută, stări de vomă, crampe musculare, hipotermie şi deshidratare. Toate aceste simptome pot provoca un stop cardiac şi, într-un final, chiar moartea celui infectat.

Source: trm.md

Keywords:

riuri , Nistru , apa , Ghidighici , Moldova , bacterie , boala , medic

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.