|
Prima plantație de afine în R. Moldova! (Foto)
Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED) a organizat pe 14 mai 2015 ziua câmpului cu tema "Înființarea plantațiilor de afine", în apropierea satului Dolna, Raionul Strășeni, unde acest fruct bacifer a fost plantat pe o suprafață de 10 hectare – aceasta fiind prima plantație de afine din Moldova.
Evenimentul a avut loc pe terenurile companiei Lolly Berry SRL, cu participarea a peste 80 de producători de pomușoare și fructe, consultanți, oameni de afaceri, funcționari ai direcțiilor de stat pentru probleme agricole, jurnaliști și reprezentanți ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporației Provocările Mileniului (MCC), cele două organizații americane care finanțează Proiectul ACED.
În cadrul părții teoretice, Parascovia Sava, doctor în agricultură la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare a Moldovei (IȘPHTA), a prezentat informații despre importanța culturii afinelor, calitățile fitoterapeutice, calitatea și parametrii fructelor, particularitățile de producere în câmp deschis și în sere, precum și soiurile din colecția Institutului. Ea a oferit și exemple de producere a afinelor în alte țări – România, Ucraina, Elveția, și a vorbit despre marketingul acestora și oportunitățile de export.
Un alt vorbitor, Mihail Machidon, șeful Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, a trecut în revistă colaborarea cu succes între structura pe care o conduce, IȘPHTA, Proiectul ACED și Lolly Berry SRL în ce privește testarea soiurilor de afine în condițiile climei și solurilor din Moldova. El a oferit o descriere a pașilor necesari pentru testarea soiurilor de plante care urmează a fi cultivate în Moldova.
Directorul Lolly Berry SRL, Iurie Tarai, care a beneficiat de suport tehnic și consultanță internațională din partea ACED, a menționat că intenționează să comercializeze afinele pe piața locală, dar nu a exclus posibilitatea de a exporta acest produs în viitor, precizând că în magazinele din Uniunea Europeană un kilogram de afine costă 7-9 euro. El a povestit despre experiența în producerea afinelor, pe care a studiat-o în Europa, și asistența tehnică din partea expertului american în producerea afinelor Richard Dale. "Deși au o valoare adăugată foarte înaltă, afinele nu sunt răspândite în Republica Moldova în măsura în care le vedem pe piețele occidentale. Consumatorii din țara noastră abia acum încep să aprecieze calitățile gustative și nutritive ale acestui produs," a declarat Tarai.
Participanții la eveniment au avut posibilitatea de a se implica într-o sesiune de întrebări-răspunsuri cu gazda, care a fost asistată cu comentarii și explicații din partea specialiștilor ACED și a consultanților naționali.
În ultimul deceniu, categoria pomușoarelor în lume a cunoscut cea mai rapidă creștere în comerțul internațional cu fructe. Potrivit datelor Comisiei ONU pentru Comerț pentru anii 2003-2013, exportul mondial de pomușoare s-a dublat, în timp ce exporturile de fructe comestibile în general a crescut cu doar 25%. În Statele Unite ale Americii, care este cel mai mare producător de afine în lume, producția s-a majorat de la 50,000 la 350,000 tone anual în ultimii 20 de ani. În Europa, afinele au devenit un produs întrebat doar în anii recenți; cu toate acestea UE este deja o piață de sute de milioane pentru afacerile cu afine. Germania, de exemplu, a importat 2,400 de tone de afine în anul 2013, un volum de 10 ori mai mult decât în 2008. În expresie bănească, valoarea importurilor pe piața germană a crescut de la 1 milion la 14 milioane euro.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1788
- Populația:
- 3089 locuitori
Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.
Comments
(1)