|
Încă 15 milioane de euro pentru drumurile moldovenești
Uniunea Europeană va oferi un grant de 15 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor moldovenești, fonduri care vor fi gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD). Acordul de grant a fost semnat astăzi, 5 mai, de către ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, şi Julia Otto, director al Oficiului BERD Chişinău.
Cele 15 milioane de euro vor fi utilizate pentru construcţia centurii de ocolire la Bahmut cu o lungime de 6 km, pe drumul naţional R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România, şi a centurii de ocolire la Vulcăneşti, cu lungimea de 8,5 km pe drumul naţional M3 Chişinău – Giurgiuleşti – frontiera cu România.
Lucrările la drumurile de ocolire vor include construcţia unor terasamente noi, a podeţelor, a sistemelor de colectare şi evacuare a apelor, relocarea utilităţilor, instalarea indicatoarelor rutiere şi a marcajelor rutiere. Partea carosabilă a drumurilor de ocolire va fi alcătuită din 2 benzi de circulaţie, cu o lăţime de 7 m. De asemenea, pe drumul de ocolire a or. Vulcăneşti va fi construit un pod peste râul Cahul cu lungimea de aproximativ 40 de metri.
Construcţia celor două drumuri de ocolire are ca scop reducerea costurilor operaţionale de transport pentru utilizatorii drumului cu până la 15 %, crearea condiţiilor de confort şi siguranţă rutieră pe drumurile publice.
Ministrul Transporturilor Vasile Botnari a declarat după semnare că licitațiile pentru executarea lucrărilor vor fi organizate până în septembrie, iar construcția drumurilor va fi terminată până în 2017. "Este construcție de zero, nu reabilitări, adică drumuri noi", a precizat ministrul.
„UE este bucuroasă să sprijine în continuare Programul de reabilitare a rețelei de drumuri din Moldova, program care deja a adus schimbări vizibile în ultimii ani . Prin aceste acţiuni, pe care le realizăm în cooperare cu partenerii noștri de la BERD, aduc mai multe oportunități pentru dezvoltarea comerţului intern şi extern al Republicii Moldova şi, respectiv, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor", a declarat ambasadorul UE, Pirkka Tapiola.
Julia Otto, director al Oficiului BERD Chişinău, a subliniat că, datorită amplasamentului geografic, dar şi apropierii de UE, drumurile din Moldova devin tot mai importante nu doar pentru dezvoltarea economică a țării, dar şi pentru întreaga regiune. Totodată, ea a dat asigurări că BERD are mecanisme eficiente pentru a controla gestionarea fondurilor și a preveni cheltuirea lor în scheme de corupție. "Pe scurt, banii noștri sunt imposibil de furat", a declarat Julia Otto.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1636
- Populația:
- 2837 locuitori
Speia este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanţă de 18 km de oraşul Anenii Noi şi la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2837 de oameni. Prima atestare documentară a satului Speia (cu numele Chivărul) datează din anul 1636.
Comments
(0)