15 april 2015, 17:06 Moldovan reality views 8816
Un migrant moldovean a deschis o cafenea la Orhei cu ajutorul «PARE 1+1»
15 april 2015, 17:06 Moldovan reality views 8816

Un migrant moldovean a deschis o cafenea la Orhei cu ajutorul «PARE 1+1»

Locuitorul raionului Orhei, Vasile Rusu, a deschis cu ajutorul programului PARE 1+1, în satul Mitoc o cafenea, dotată conform standardelor europene.

Potrivit agenţiei „INFOTAG", cu referire la Ministerul Economiei, în ajun la deschiderea cafenelei a participat şeful ministerului, vicepremierul Stephane Bride, care a salutat deschiderea afacerii în patrie, de către un emigrant moldovean care 20 de ani a lucrat peste hotare.

„Astăzi, este important să credem că viitorul nostru este acasă, că putem schimba lucrurile în bine, deoarece Moldova are un potențial enorm, în special în zonele rurale. De aceea, trebuie să informăm micii antreprenori despre toate iniţiativele și programele de dezvoltare existente, ca aceștia să beneficieze de ele, să deschidă afaceri și noi locuri de muncă", a spus ministrul.

Rusu a relatat că în toţi anii de aflare în străinătate a muncit în România, Ungaria, Austria.

„Multe idei le-am împrumutat de acolo şi speram că cândva voi reveni acasă şi le voi realiza", a spus el.

Potrivit antreprenorului, în crearea cafenelei au fost investite peste 4 mil. de lei, iar alte 200 mii au fost obţinute cu titlu de grant de la PARE 1+1.

El afirmă că cu ajutorul tehnicii instalate în local pot fi gătite atât plăcinte moldoveneşti, cât şi pizza italiană, şaorma şi cartofi pai.

Reamintim, programul PARE 1+1 este destinat lucrătorilor migraţi şi/sau rudelor de gradul întâi ai acestora care doresc să investească în lansarea sau/şi dezvoltarea unei afaceri proprii. Programul este implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) cu sprijinul UE. Iniţial se presupunea că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul PARE. Suma maximă a finanţării este de 200 mii de lei.

Source: www.infotag.md

Keywords:

Moldova , business , migratie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
434 locuitori

Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.