27 february 2015, 10:03 Moldovan reality views 17756
Statul îşi propune să modifice formula de calculare a pensiei
27 february 2015, 10:03 Moldovan reality views 17756

Statul îşi propune să modifice formula de calculare a pensiei

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei îşi propune să continue unificarea procedurii de pensionare. Celor care deja le-a fost stabilit dreptul la pensie statul nu le poate lua această pensie, însă poate să intervină pentru ca pe viitor să existe echitate socială. Una din acţiunile în acest sens ar fi reforma parametrică în formula de calcul a pensiei, a declarat ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Ruxanda Glavan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Omul, când iese la pensie, i se calculează ce salariu a avut în 2000 şi din acesta se calculează pensia. Or, noi considerăm că aceasta nu este corect şi avem deja un proiect de lege pentru a actualiza aceste venituri, să le indexăm la creşterea salariilor. Şi atunci omul va simţi că este o echitate în atitudinea statului faţă de el. A doua acţiune ar fi micşorarea costului unui an de cotizare", a spus ministrul muncii.

În prezent pensia minimă este 798 de lei, iar cea mai mare pensie e de 32 de mii de lei. „Pensia medie pe ţară în 2014 a constituit 1117 lei. Da, recunoaştem că este mai mică decât minimul de existenţă pentru pensionari şi vreau să vă spun că în acest context în 2015 în proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale este prevăzută menţinerea suplimentului la pensie. Adică, toţi pensionarii care au pensia mai mică de 1500 de lei în continuare vor beneficia de acei 100, 120 sau 180 de lei ajutor. Şi partea cea mai importantă este că vom purcede la implementarea unei noi metode de distribuţie a acestui supliment, pentru ca pensionarul care primeşte pensia la poştă tot atunci, în acel moment, să primească şi suplimentul, să nu fie nevoie să aştepte reprezentantul instituţiei financiare sau să se adreseze la ea", a adăugat Ruxanda Glavan.

Ministrul s-a referit şi la recomandările a mai mulţi experţi internaţionali de majorare a vârstei de pensionare pentru femei până la vârsta de pensionare pentru bărbaţi. Ruxanda Glavan spune că deocamdată nu este preconizată nicio acţiune în acest sens, pe două motive. Unul, în Republica Moldova speranţa de viaţă a unei femei este cu şapte ani mai mică decât în Europa. Şi doi, calculele arată că această acţiune ar aduce o economie anuală la bugetul asigurărilor sociale de 45 de milioane de lei, ceea ce este irelevant în condiţiile în care deficitul acestui buget constituie 1,2 miliarde de lei.

Source: www.ipn.md

Keywords:

pensie , Moldova , economie

Comments

 (2)
  • #2 alex Reply Quote selected
    что за глупость почему один год и именно 2000
  • #1 k5215t Reply Quote selected
    <P>Интересно, кто нибудь из наших "избранников"думает о том, как прожить человеку даже на среднюю пенсию, если он один, живет в самой маленькой квартире и не может работать /а в этом случае ему нужны ещё и лекарства/? Какой у него выход--верёвка и мыло? Уж на это хватит даже минимальной пенсии. Да и показатели по бедности в стране улучшатся...</P>
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2930 locuitori

Răscăieţi este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răscăieţi și Răscăieţii Noi. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2930 de oameni. Satul Răscăieţi a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.