27 january 2015, 11:51 Moldovan reality views 8279
Moldovenii nu mai au încredere în politicieni
Photo: democracy.md
27 january 2015, 11:51 Moldovan reality views 8279

Moldovenii nu mai au încredere în politicieni

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, aceleaşi partide ar accede în Parlament. Potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, cele mai multe mandate le-ar acumula liberal-democraţii, urmaţi de socialişti, democraţi, comunişti şi liberali. Studiul mai atestă şi o scădere dramatică a încrederii populaţiei în politicieni.

Potrivit studiului, 6 partide ar accede în Parlament, dacă ar fi organizate alegeri anticipate. Cele mai multe voturi le-ar obţine PLDM, circa 24 la sută, socialiştii ar acumula 22 la sută din sufragii, democraţii – circa 16 la sută, comuniştii – circa 14 la sută, liberalii ar obţine circa 11 procente, iar Patria lui Renato Usatîi -8%. Cât priveşte încrederea în politicieni, în capul listei este liberal-democratul Iurie Leancă, urmat de şeful său de partid Vlad Filat. Topul continuă cu liderul PD Marian Lupu, socialistul Igor Dodon, liderul comuniştilor Vladimir Voronin, precum şi liberalii Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu.

Victor Mocanu, preşedinte, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor: «Pe primul plan s-a situat nu am încredere în nimeni, circa 40% din respondenţi au spus că nu au încredere în nimeni, este un indicator negativ pe care în ultimii ani nu l-am avut. Deci 4 din 10 au spus că nu ştiu sau nu au încredere în nimeni».

Autorii studiului au încercat să afle opţiunile cetăţenilor, dacă ar fi organizate alegeri prezidenţiale directe. Astfel, cele mai multe voturi le-ar acumula prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, care ar obţine 14 la sută, urmează socialistul Igor Dodon cu 13 procente, democratul Marian Lupu – cu 12 la sută şi liderul PLDM Vlad Filat cu 11 procente. Pentru actualul preşedinte, Nicolae Timofti, ar vota doar 2 la sută din respondenţi.

Victor Mocanu, preşedinte, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor: «Dacă pe eşchierul de centru-dreapta pe primul loc se află liberal-democraţii Iurie Leancă şi Vlad Filat, atunci pe eşchierul de stânga pe primele poziţii se situează PSRM cu Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi».

În cazul unor alegeri locale, în Chişinău, se atestă aceleaşi opţiuni politice, spun autorii studiului. Cele mai multe voturi le-ar acumula PLDM, urmat de PSRM, PD, PCRM şi PL. În acelaşi timp, rata indecişilor rămâne destul de mare, spun sociologii. Autorii sondajului afirmă că au înregistrat o scădere uşoară a susţinătorilor Uniunii Vamale. Astfel, jumătate din respondenţi, circa 37 la sută, susţin apropierea de UE şi tot atâţia vor aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus, Kazahstan.

Studiul a fost realizat în perioada 8-20 ianuarie 2015, pe un eşantion de 1.171 de respondenţi, cu excepţia celor din regiunea transnistreană. Marja de eroare e de 3 la sută.

Source: tv7.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1482 locuitori

Zagarancea este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elizavetovca, Semeni și Zagarancea. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1482 de oameni. Satul Zagarancea a fost menționat documentar în anul 1490.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.