|
Photo: newsmoldova.md |
Parlamentul se convoacă miercuri în ședință
Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat au reluat discuţiile privind formarea coaliţiei pro-europene cu Partidul Liberal.
Partidul Liberal a înaintat, la întrevederea de azi, trei propuneri: ei insistă pe numirea unui Procuror General din afara ţării şi propun crearea unui Grup de lucru, format din reprezentanţii Partidelor Europene din care fac parte PLDM, PD şi PL, care, timp de 3 luni, ar urma să identifice o nouă o formulă de alegere a preşedintelui ţării. Asta, potrivit lui Ghimpu, pentru a evita scenariul unor eventuale alegeri anticipate.
Mihai Ghimpu, lider PL: «Acum se partajează funcţia de prim-ministru şi speaker, care ei consider că le revin lor.Funcţia de preşedinte, oricum trebuie să fie rezolvată. Oricum, de aceste trei partide care formează Alianţa, coaliţie sau uniune vor lua decizia. Bun, noi suntem de acord, dacă spuneţi că noi blocăm azi, poftim, noi încă trei luni, poftim, mergem înainte. O să găsim, cum am spus din acest grup de lucru o să fi câte un reprezentant din partea partidelor europene».
Marian Lupu, lider PD: «A urmat o întrebare foarte clară din partea participanţilor la întrevedere: dacă putem considera că nicun partid din cele trei care sunt prezente la discuţii, într-o situaţie, dacă va fi cerută, în anul 2016, pentru deblocarea întrebării privind alegerea şefului statului, nu va ieşi cu pretenţii politice pentru ocuparea acestui post, răspunsul a fost negativ. Deci, eu fac de aici concluzia că PL nu a refuzat ideea partajării funcţiei de preşedinte a ţării».
Vlad Filat, lider PLDM: «Miercuri, aşa cum am discutat cu colegii din PD, urmează să ne regăsim în şedinţa plenară, unde să începem procesul necesar în vederea alegerii organelor de conducere a Parlamentului şi procedurile care ţin deja de învestirea Guvernului.Eu sper că vom ajunge în şedinţa plenară cu un Acord semnat de constituirea coaliţiei de guvernare. În cazul în care nu vom avea această înţelegere, vom intra în şedinţă plenară fără majoritate clară, solicitând deputaţilor din parlament pentru a alege conducerea Parlamentului. Este o situaţie nefericită, însă mai mult nu putem sta pe loc.
Mihai Ghimpu le-a mai propus liberal-democratilor şi democraţilor o listă în care a indicat opt ministere. Dintre acestea, patru ar urma să revină PL-ului.
Mihai Ghimpu, lider PL: «Patru ministere, strict. Şi, ca să nu zică iarăşi că noi, liberalii condiţionăm, noi am zis: poftim opt, hotărâţi voi – două, unu din două, unu din două.Ministerul Economiei sau Transporturilor, Ministerul Educaţiei sau Sănătăţii, Ministerul Tehnologiei Informaţionale sau Mediului, Finanţe sau Interne. Este a cincea sau a 6-a variantă care noi o propunem, numai să fie Alianţă».
Vlad Filat, lider PLDM: «Aceste afirmaţii precum că s-a venit încă cu trei modele sunt false. Şi îmi pare rău. Deci este pentru prima dată colegii de la PL au venit cu un punct de vedere formalizat. Eu nu cred că este cineva într-o situaţie în care să cedeze sau să ofere. Ministerele nu aparţin unui partid sau unui politician».
Marian Lupu, lider PD: «Şi în trecut, am propus mai multe ministere seriose PL-ului. Precum ar fi Ministerul Agriculturii. Nu a vrut. Ministerul Justiţiei. Nici acest minister nu a trezit interesul colegilor».
Liderii PLDM şi PD au anunţat că vor continua şi consultările cu PCRM. Azi, preşedintele Nicolae Timofti a purtat o discuţie telefonică cu omologul său român, Klaus Iohannis, care şi-a amânat vizita în Moldova, programată pentru sfârşitul acestei săptămâni. Cei doi oficiali au stabilit ca vizita să fie reprogramată după alegerea organelor de conducere ale Parlamentului şi învestirea noului Guvern al Republicii Moldova.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1623
- Populația:
- 1844 locuitori
Pererîta este un sat şi comună din raionul Briceni. are o suprafaţă totală de 23.29 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 31.38 km. Pererîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pererîta se află la o distanță de 12 km de oraşul Lipcani și 278 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1844 de oameni. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1623.
Comments
(0)