13 january 2015, 10:42 Moldovan reality views 9902
Dumitru Diacov: Un guvern minoritar ar fi o soluţie nepotrivită pentru Moldova
Photo: ipn.md
13 january 2015, 10:42 Moldovan reality views 9902

Dumitru Diacov: Un guvern minoritar ar fi o soluţie nepotrivită pentru Moldova

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, consideră că formarea unui guvern minoritar ar fi o soluţie nepotrivită pentru Republica Moldova. Politicianul şi-a expus poziţia într-un interviu pentru publicaţia „Timpul de dimineaţă" de luni, 12 ianuarie, citat de IPN.

Dumitru Diacov şi-a exprimat speranţa că, în pofida negocierilor de durată privind crearea coaliţiei de guvernământ, soluţia va fi găsită în formatul anunţat anterior - PLDM-PDM-PL – şi nu va fi nevoie de sprijinul PCRM pentru un guvern minoritar, format doar de PLDM-PDM. „Eu sper foarte mult că vom găsi limbaj comun în formula PD-PL-PLDM. În lume există guvernări minoritare, cu sprijin condiţionat. Asta ar însemna să nu avem o majoritate clară, nici angajamente reciproce puternice. Noi, însă, avem nevoie de un consens cât mai larg în privinţa integrării europene şi cred că un guvern minoritar nu este deloc o soluţie bună pentru Republica Moldova", a spus fruntaşul PDM.

El afirmă că sprijinul condiţionat pe care PCRM l-ar oferi guvernului format din cele trei partide pro-europene, ar contribui la soluţionarea mai multor probleme strategice ale societăţii moldoveneşti, inclusiv asigurarea coeziunii sociale, a stabilităţii politice şi continuarea cursului european al ţării.

„Ideea a fost că toate cele trei partide din coaliţie să invităm comuniştii, fiindcă guvernul va avea nevoie de un sprijin mai larg din partea populaţiei. Şi nu avem nevoie de două partide agresive la guvernare. În condiţiile în care cu Igor Dodon este acum greu să porţi discuţii, o opoziţie constructivă şi una distructivă ar fi o soluţie pentru viitoarea guvernare. În ţările europene, opoziţia vede viitorul ţării aproape la fel ca şi guvernarea, cel puţin din punct de vedere strategic. Numai la noi, guvernarea trage într-o direcţie, iar opoziţia – în alta. Una din problemele fundamentale ale Republicii Moldova este că avem un stat divizat. Dacă nu putem linişti ţara în baza ideii ruseşti sau româneşti, trebuie să facem ca Republica Moldova să emane stabilitate. Moş Vasile doreşte să trăiască în pace şi cu vecinul său ucrainean, şi găgăuz, şi bulgar, şi rus. De aceea, suntem obligaţi să apărăm interesul cetăţenilor Republicii Moldova, dar nu să promovăm interesele altor ţări", a spus Dumitru Diacov.

Potrivit lui, nu se pune nici problema ca PCRM să intre la guvernare în plină capacitate. Această soluţie este vehiculată în cazul ieşirii PL din formatul de negocieri care, în opinia sa, creează mai multe dificultăţi decât PDM şi PLDT în formatul de discuţii post-electorale. La întrebarea „Şi dacă PL va ieşi din formatul de negocieri, nu va fi posibil să-i convingeţi pe comunişti să adere la coaliţie, decât să avem un guvern minoritar?", acesta a răspuns: „Din câte cunosc, încă nu am avut asemenea discuţii cu PCRM. Dar alegerile anticipate ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova care nu va fi guvernată încă cel puţin o jumătate de an. Şi responsabilitatea ar trebui să şi-o asume toate partidele care au acces în Parlament".

Dumitru Diacov afirmă că ideea de a-i invita pe comunişti la discuţii a apărut după alegeri. „Rezultatul votului a arătat că pentru cele trei partide din coaliţie au votat realmente 38 la sută din totalul numărului de alegători. Un guvern cu o astfel de susţinere nu poate funcţiona normal. Astfel, trebuie să căutăm sprijin mai mare în rândul populaţiei. Şi să avem practica pozitivă, când guvernarea şi opoziţia sunt un tot întreg, din punct de vedere al apărării statului" a spus fruntaţui PDM pentru Timpul de dimineaţă.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1109 locuitori

Răculeşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăşeşti și Răculeşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Răculeşti a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.