|
Photo: rnns.ru |
În Moldova vor fi construite case încălzite cu energia termică a pămîntului
Gazele naturale, cărbunele sau lemnul de foc au o alternativă mai ieftină. Este vorba despre energia termică a pămîntului, care poate să fie acum folosită şi pentru încălzirea blocurilor. O companie de construcţii promite reducerea aproape în jumătate a cheltuielilor pentru încălzire.
Pînă acum, sistemul geotermal de încălzire era montat numai la case cu un nivel sau două. Instalaţia este compusă din sonde forate la o adîncime de 200 de metri, în care sunt introduse ţevi metalice care comunică între ele. La această adîncime, temperatura este permanent de 12 grade Celsius. Prin intermediul unui schimbător de căldură, se obține o temperatură de pînă la 65 de grade celsius.
"Cheltuielile de întreţinere a acestui sistem se reduc practic cu 51 de procente faţă de sistemele cu gaze naturale şi cu circa 42 de procente faţă de sistemul de încălzire centralizat", a spus inginerul Tudor Dutca.
Compania planifică să construiască 24 de blocuri care să fie încălzite cu pompe termice. Costul întregului proiect este de aproximativ 90 de milioane de euro. Primele 360 de apartamente vor fi date în folosință în 2016.
"Sarcina pe care ne-am pus-o în realizarea acestui proiect este: prima - problema ecologică care persistă în toată lumea, independenţa economică a Republicii Moldova ce ţine de materialele energetice şi a treia problemă este costul de întreţinere a acestor apartamente. Prin acest proiect este posibil să fie soluţionate aceste trei mari probleme", a explicat directorul companiei de construcţie, Alexandru Covalenco.
Energia geotermală este folosită cu succes în diferite țări, inclusiv în Germania și Elveţia, dar şi în state nordice, precum Suedia. Pompele de căldură au fost folosite pentru prima dată în Marea Britanie la începutul secolului trecut.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 2907 locuitori
Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.
Comments
(1)