20 june 2014, 15:21 Moldovan reality views 6667
20 june 2014, 15:21 Moldovan reality views 6667

BNM intervine pentru a susține leul moldovenesc


Foto: moldpres

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a intervenit astăzi cu vînzări pe piaţa valutară internă pentru a stopa deprecierea în continuare a leului. "Am intervenit în limita cererii pe piaţă", a declarat într-o conferinţă de presă Marin Moloşag, prim-viceguvernatorul BNM, care a evitat să dea cifre privind mărimea intervenţiei, comunică MOLDPRES.

Cursul oficial a urcat la 19.0340 lei pentru un euro şi a atins la 20 iunie maximul istoric, iar cotaţia leu/dolar a ajuns la 13.9704, cel mai înalt nivel din ultimii zece ani.

"Nu aş spune că deprecierea este semnificativă, evoluţia leului este comparabilă cu cea a valutelor din regiune ", a menţionat prim-viceguvernatorul. El a adăugat că oferta netă de valută străină de la persoanele fizice a scăzut în luna mai cu 17.8%, iar gradul de acoperire a cererii de valută străină din partea agenţilor economici prin oferta netă este mai mic ca în 2013, ca urmare se resimte o presiune asupra pieţei valutare.

Potrivit BNM, în condiţiile în care cererea depăşeşte oferta cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul SUA, înregistrat la finele lunii mai, s-a depreciat cu 2.6 la sută comparativ cu finele lunii aprilie curent.

Efectul cel mai mare "l-a avut aprecierea euro pe pieţele externe, fapt care a dus la deprecierea dolarului SUA". Marin Moloşag a afirmat însă că evoluţia pe piaţa valutară nu duce la creşterea preţurilor, în luna mai s-a înregistrat o inflaţie de doar 0,1 la sută faţă de luna precedentă şi 2,3 la sută în raport cu decembrie 2013.

"Dacă luam în calcul prognozele, vedem o descreştere a preţurilor. Nu vedem riscuri majore de creştere a preţurilor", a spus oficialul băncii centrale.

BNM urmăreşte cu atenţie tot ce se întîmplă pe piaţa valutară şi faptul că am intervenit astăzi este şi un semnal că Banca Naţională nu doreşte să tolereze fluctuaţii mari pe piaţă. Nu vedem aşteptări de depreciere pronunţată, a conchis Marin Moloşag.

Este a doua oară în acest an cînd BNM intervine cu vînzări pe piaţa valutară. În ianuarie aceasta a vîndut 6 milioane de dolari SUA.

Source: moldpres.md

Keywords:

BNM , bani , curs valutar , leu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
591 locuitori

Rămăzan este un sat din cadrul oraşului Rîşcani, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Rîșcani și la 179 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 591 de locuitori. Satul Rămăzan a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.