06 september 2014, 15:03 Moldovan reality views 6267
06 september 2014, 15:03 Moldovan reality views 6267

Republica Moldova va participa pentru prima dată cu un pavilion propriu la WorldExpo Milano 2015


 Foto: Moldpres.md

Conceptul şi macheta pavilionului Republicii Moldova la Expoziţia Universală WorldExpo Milano 2015 a fost prezentată astăzi în cadrul celui mai mare eveniment investiţional al anului „Moldova Business Week”, informează MOLDPRES.

„Să Strălucească Lumina - Energia Soarelui, Energia Pămîntului, Hrană pentru oameni” este motto-ul pavilionului. Moldova îşi propune să se evidenţieze prin inovaţie, creativitate, tradiţii, autenticitate, dar şi să nu uite de necesitatea pragmatică de promovare a produselor autohtone.

„Expoziţiile de acest fel au acelaşi impact economic, social şi cultural ca şi olimpiadele sportive. Prin prezenţa noastră la Milano acredităm ideea, în regiune şi lume, că Moldova este o ţară care are ce oferi”, a declarat în cadrul prezentării conceptului vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

„Nu mergem în pavilioane comune, am fost ambiţioşi să mergem cu pavilion separat, amplasat în zona centrală a complexului expoziţional”, a adăugat ministrul. Cheltuielile totale legate de participarea Moldovei la expoziţia de la Milano sînt evaluate la 60 milioane de lei. Valeriu Lazăr menţionează că aceasta „este o investiţie care se va recupera prin diferite forme în următorii ani”.

Pînă în prezent, Moldova a mai participat de două ori la expoziţii similare, în 2009 la Hanovra, Germania, şi în 2010 la Shanghai, China. Ambele participări au fost în cadrul unor pavilioane comune cu alte ţări.

Pavilionul Republicii Moldova urmează să fie adus la „Moldexpo”, unde va fi vizitat de zeci de mii de persoane. Expoziţia de la Milano va avea site oficial, astfel că organizatorii se aşteaptă ca sute de milioane de oameni de pe glob să viziteze virtual expoziţia.

Ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că, în aceeaşi măsură cu economia, la expoziţie va fi reprezentată cultura Moldovei. Această simbioză între cultură, tradiţie şi produse va atrage mii de vizitatori, este încrezută ministrul Culturii. În pavilion, pe trei ecrane, va fi proiectat filmul „Joc – Energia pură a vieţii”.

"Participarea noastră la Expoziţia Universală WorldExpo Milano 2015 este „un proiect investiţional”, opinează Dona Şcola, directorul MIEPO.

Expoziţia Universală Expo Milano se va desfăşura în perioada mai-octombrie 2015. Tema aleasă pentru Expo2015 este „Hrana pentru Planetă, Energie pentru Viaţă”. Pînă în prezent şi-au confirmat prezenţa peste 130 de state. Se aşteaptă ca Expo Milano 2015 să fie vizitat de peste 20 de milioane de persoane.

Sursa: MOLDPRES

 

Keywords:

Moldova , vin , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5934 locuitori

Lozova este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lozova şi Stejăreni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 5934 locuitori. Satul Lozova a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.