29 april 2016, 14:30 Moldovan reality views 13039
Andrei Tihon - unicul creator de buciume din Moldova sculptează
Photo: trm.md
29 april 2016, 14:30 Moldovan reality views 13039

Andrei Tihon - unicul creator de buciume din Moldova sculptează

Andrei Tihon din satul Nicolaieuca, Orhei, este unicul creator de buciume din Republica Moldova. El a reuşit prin acest instrument monumental să cucerească inimile iubitorilor de frumos atît de la noi, cît şi de pe alte meridiane.

Fiecare bucium este confecționat din lemn de brad, paltin, frasin, tei sau alun. Meşterul popular Andrei Tihon, singur îşi pregăteşte lemnul: îl prelucrează pe unde la strung, dar mai mult manual şi condiţia de bază este să păstreze parametrii necesari pentru ca buciumul să sune.

El îi este recunoscător maestrului Liubomir Iorga, care l-a îndemnat să creeze primul bucium. Acum recunoaște că nu era perfect, dar era primul obiect de acest fel reprodus în Moldova, tocmai de aceea a şi nimerit direct în patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Timp de aproape trei decenii, Andrei Tihon a reușit să creeze în jur de 200 de buciume, toate unice prin sculptură, lungime, sunet și textura lemnului.

Source: www.trm.md

Keywords:

muzica , meșter , moldovenii

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1984
Populația:
319 locuitori

Gornoe este un sat din cadrul comunei Micăuți, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Gornoe a fost înființat în anul 1984.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.