23 september 2011, 11:17 Moldovan reality views 3909
23 september 2011, 11:17 Moldovan reality views 3909

Ghimpu dorește să devina Herostrat al Republicii Moldova

Partidul Liberal din Moldova intenţionează să înregistreze la 23 septembrie, în Parlament, iniţiativa de a organiza referendumul privind adoptarea unei noi constituţii. Acest lucru a fost anunţat de  liderul PL la o conferinţă de presă organizată la Chișinău la 22 septembrie.  Această inițiativă ar fi trecut neobservată în condițiile cînd țara nu ar fi într-o  profundă criză politică, cînd al doilea val al recesiunii economice a cuprins întreaga Europă, iar statul vecin, după cum relatează WikiLeaks este gata să lupte cu Rusia pe teritoriul R. Moldova. În aceste condiții inițiativa lui Ghimpu nu are alt scop decît să uzurpeze puterea în stat și să destabilizeze situația social-politică.

Inițiativa lui Ghimpu – o tentativă de uzurpare a puterii de stat.

Potrivit Constituției Republicii Moldova „Nici o persoană  particulară,  nici o parte din popor, nici  un grup  social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”. Contrar prevederilor constituționale, deciziei recente a Curții Constituționale și a bunului simț, Ghimpu dorește cu orice preț să se mențină la putere, să aleagă un președinte pe care să-l poată dirija și să devină el însuși președinte al Parlamentului. Pentru a-și realiza acest vis Ghimpu dorește să modifice Constituția.

Astfel, referitor la alegerea președintelui, proiectul lui Ghimpu propune ca pe durata actualului mandat al forului legislativ președintele să fie ales cu o majoritate simplă a voturilor, iar după viitoarele alegeri parlamentare – prin vot universal. Altfel spus, Ghimpu dorește să păstreze AIE, majoritatea parlamentară, propune ca șeful statului să fie ales în parlament după referendumul constituțional.

Inițiativa lui Ghimpu – o tentativă de destabilizare a situației social-politice.

Contrar recomandărilor repetate ale Comisiei de la Veneția, care a recomandat Moldovei să modifice doar un singur articol – privind procedura de alegere a președintelui, proiectul lui Ghimpu prevede și schimbarea denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română”. În calitate de compromis cu cei care vorbesc limba moldovenească, liderul liberalilor admite posibilitatea excluderii în totalitate a limbii de stat din Constituție. Astfel, scopul constă în anularea însăși a noțiunii „limba moldovenească”, contrar voinței majorității populației Moldovei, care în mod tradițional își numește limba – limbа moldovenească.

Cu siguranță, proiectul lui Ghimpu conține și alte perle menite să destabilizeze situația social-politică din țară, care au fost preluate din „proiectul de Constituție” elaborat de așa-numita comisie, creată pe timpul cînd Ghimpu îndeplinea funcția de președinte interimar. Asupra „noii Constituţii” au lucrat o duzină de jurişti tocmai 4 luni! Altfel spus, Ghimpu din nou a ignorat recomandările multor experți, care-l atenționau acum 2 ani asupra faptului că  elaborarea legii fundamentale a țării este un lucru complex, atît din punct de vedere științifico-juridic, deoarece trebuie luate în considerare toate aspectele contradictorii, cît și politic, căci forțele politice urmează să ajungă la consens. Cu atît mai mult că Moldova reprezintă o societate multinațională, cu o cultură politică fragmentară, conflictuală.  

Respectiv, Ghimpu, în dorința de a destabiliza situația din țară va insista din nou asupra:

a)  Revederii statutului de neutralitate permanentă a Moldovei și creării condițiilor  pentru intrarea în NATO, ieșirea din CSI și pierderea definitivă a Transnistriei.   
b)    Reformării administrativ-teritoriale a țării.
c)    Lipsirea Găgăuziei de dreptul de inițiativă legislativă, prevedere care poate genera contradicții interetnice.

În condițiile create mă adresez către forțele politice sănătoase din țară, toți oamenii de bună credință cu propunerea să nu susțină noua aventură a lui Ghimpu, deoarece aceasta este una dăunătoare pentru Republica Moldova și cu siguranță va suferi eșec, așa cum s-a întîmplat cu „constituția Ghimpu” în 2010.

 

Prietenul fidel al site-ului www.moldovenii.md
Ion Moldovanu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
202 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea Frumu;ica se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 202 oameni. Satul Frumușica a fost atestat documentar în anul 1894.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.