02 november 2014, 14:37 Moldovan reality views 11759
Moldova – campion la capitolul scăderea populaţiei
02 november 2014, 14:37 Moldovan reality views 11759

Moldova – campion la capitolul scăderea populaţiei

Republica Moldova este țara cu cea mai rapidă scădere a populației din lume. Potrivit unui studiu prezentat de organizaţia „Magenta Consulting”, țara noastră pierde zilnic 106 locuitori. Majoritatea dintre aceştia pleacă la muncă peste hotare, transmite News-Moldova.

Olga Găgăuz, doctor în sociologie, şefa Centrului cercetări demografice de la Institutul Naţional pentru Cercetări Economice din cadrul AŞM, a declarat pentru News-Moldova că principalele cauze ale scăderii numărului populaţiei Moldovei sunt migraţia de muncă, structura populaţiei şi rata mortalităţii în creştere. Potrivit expertului, în prezent „asistăm la aspecte legate de scăderea natalităţii. Fluxul migraţional este caracterizat prin plecarea părinţilor tineri care nasc în străinătate”.

Găgăuz susţine că, din 2012, s-a înregistrat o scădere a ratei natalităţii. Totodată, în prezent suntem martorii creşterii numărului persoanelor în etate în raport cu cele tinere, ceea va conduce la procesul îmbătrînirii populaţiei. „Nu numai scăderea numărului populaţiei se răsfrînge asupra dezvoltării social-economice, dar şi îmbătrînirea populaţiei, şi scăderea numărului populaţiei tinere, apte de muncă. În consecinţă, se vor modifica necesităţile diferitelor categorii de populaţie. De exemplu, nu vom avea nevoie de şcoli, universităţi, profesori. Va fi nevoie de o reprofilare. Dar scăderea demografică are consecinţe nu numai social-economice, ci şi politice, şi culturale”, a remarcat savantul.

Olga Găgăuz mai spune că fenomenul reducerii populaţiei nu poate fi oprit definitiv. În opinia sa, „un factor care ar stopa scăderea demografică ar fi reducerea fenomenului migraţiei prin crearea locurilor de muncă în ţară”.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, populaţia Moldovei constituie în prezent peste 3, 55 milioane de locuitori. Însă sprecialiştii consideră că următorul recensămînt, din aprilie a.c., ar putea să prezinte cifre mult mai şocante: de la 2,5 pînă la maximum 3 milioane de locuitori.

Source: newsmoldova.md

Keywords:

populatia , demografie , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
207 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Satul este situat la distanța de 35 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1899 cu numele Mîrzești, iar în 1961 a fost redenumită în Octiabriscoe.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.