18 january 2014, 10:30 Moldovan reality views 13104
Expert: Tiraspolul respinge reintegrarea ţării la insistenţa actorilor din spate
Photo: ipn.md
18 january 2014, 10:30 Moldovan reality views 13104

Expert: Tiraspolul respinge reintegrarea ţării la insistenţa actorilor din spate

Administraţia de la Tiraspol nu acceptă sub nicio formă reintegrarea ţării decît doar ceva de genul memorandumului Kozak, care prevedea federalizarea ţării. De această părere este expertul pe problematică transnistreană, Andrei Iovu, care a comentat pentru IPN declaraţia premierul Iurie Leancă referitor la faptul că autorităţile de la Chişinău sunt gata să acorde regiunii transnistrene o autonomie lărgită în cadrul Republicii Moldova. Andrei Iovu spune că memorandumul Kozak este agreat de actorii care stau în spatele regiunii transnistrene. Acest memorandum a fost propus de Federaţia Rusă, dar nu a mai fost semnat de conducerea de la Chişinău.

Conform declaraţiilor premierului, regiunea transnistreană ar urma să primească o autonomie lărgită potrivit celei a Cataloniei din Spania. Aceasta prevede că regiunea ar avea propria poliţie şi propriul sistem fiscal. „Spusele premierului Leancă despre conferirea unei autonomii pentru regiunea transnistreană nu reprezintă nimic nou sub soare. În legislaţia Moldovei privind statutul regiunii transnistrene se prevede aşa ceva în cazul în care regiunea decide să se reintegreze în Moldova. Problema este că Tiraspolul nu doreşte să reintegreze regiunea transnistreană în Moldova sub nicio formă", a subliniat Andrei Iovu.

Expertul a menţionat că memorandumul Kozak era agreat de către actorii care stau în spatele aceste regiuni. Or, acest plan era un cal troian pentru statalitatea Republicii Moldova.

Andrei Iovu s-a referit la posibilitatea ca Moldova să obţină regim liberalizat de vize cu UE şi a spus că aceasta va impulsiona locuitorii din stînga Nistrului să solicite paşapoarte moldoveneşti. „La fel s-a întîmplat în Balcani, cînd Serbia a obţinut un astfel de regim cu UE un flux mare din cetăţeni din Kosovo au început a solicita paşapoarte sîrbe. Atunci UE a impus unele restricţii pentru kosovari. Nu cred însă să se aplice astfel de sancţiuni în cazul Moldovei. În cazul Kosovo era altceva, o parte din statele europene i-au recunoscut independenţa, din fericire Moldova este văzut ca un stat integru, iar regiunea transnistreană ca parte a acestuia", a adăugat expertul.

Potrivit expertului, interesul pentru paşapoartele moldoveneşti va creşte, dar aceasta nu neapărat va duce la soluţionarea conflictului, deoarece soluţionarea ţine mai mult de factorul politic care acum nu are nevoie de regim liberalizat de vize circulînd cu paşapoartele diplomatice.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
2037 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hiliuţi și Răuţelul Nou. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Hiliuţi a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.