17 january 2014, 10:46 Moldovan reality views 16165
Confruntarea poliției moldovenești cu găgăuzii la referendum va duce la
Photo: regnum.ru
17 january 2014, 10:46 Moldovan reality views 16165

Confruntarea poliției moldovenești cu găgăuzii la referendum va duce la "incidente foarte deplorabile"

Confruntarea poliției și populației civile în cadrul referendumului din 2 februarie din Găgăuzia cu privire la atitudinea față de politica externă a Republicii Moldova și cu privire la statutul suspendat de independență, în conformitate cu care, în caz de pierdere a suveranității Republicii Moldova Găgăuzia va deveni în mod automat o republică independentă, "poate duce la rezultate deplorabile". Acest lucru a fost declarat pe 16 ianuarie de către șefa Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, Valentina Lisnik.

"Informații oficiale de la organele puterii de stat nu parvin. Nu se poate spune că comisariatul de poliție din Găgăuzia a refuzat să asigure ordinea publică", - a declarat Lisnik pentru Gagauzinfo. – Îmi pare că Legea poliției prevede că este responsabilitatea lor de a o asigura. A fost lansată  informația că nici comisariatul de poliție, nici Serviciul de Informație și Securitate nu intenționează să împiedice organizarea și desfășurarea referendumului pe teritoriul Găgăuziei". În cazul în care poliția va bloca secțiile de votare, în opinia Valentinei Lisnik, "situația se va derula după alt scenariu decît cel după care ar trebui să meargă". " Mi-e teamă că confruntarea poate ajunge la incidente foarte deplorabile", - a concluzionat ea.

Mai devreme în mass-media din Republica Moldova au fost exprimate temeri că în legătură cu referendumul din Găgăuzia, între organele de drept găgăuze și moldovenești s-ar putea isca un conflict. "Kommersant - Moldova", în special, a scris: "Între timp, în viitorul apropiat ar putea avea loc un conflict între organele de forță de la Chișinău și cele din Găgăuzia.  Organizatorii referendumului s-au adresat la Inspectoratul de poliție din Găgăuzia cu solicitarea de a asigura ordinea publică în cadul pregătirii și petrecerii referendumului. Însă Inspectoratul de poliție din Găgăuzia se supune MAI a Republicii Moldova, care, la rîndul său, ajută Procuratura republicană să petreacă ancheta în cadrul dosarului penal pornit pe faptul pregătirii referendumului". "Cererea de asigurare a securității așa-numitei comisii electorale și la așa-numitele birouri electorale a fost respinsă. Curtea a interzis referendumul și este necesar să se respecte prevederile legii. Există anumite forțe care doresc să desfășoare referendumul. Sarcina noastră este de a asigura supremația legii", - a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Ion Bodrug. Potrivit lui, poliția din Republica Moldova pregătește un plan de acțiuni, în conformitate cu care angajații săi vor lucra pe teritoriul Găgăuziei. Ce fel de activități prevede planul Bodrug nu a precizat. Anterior reprezentanții Inspectoratului de poliție din Găgăuzia au declarat  despre "intenția de a contribui la asigurarea ordinii de drept în desfășurarea plebiscitului, indiferent de instrucțiunile venite de la conducerea de la Chișinău".

Source: regnum.ru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1558 locuitori

Frumuşica este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Frumuşica Nouă. Satul Frumușica se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1558 de oameni. Satul Frumușica a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.