01 february 2014, 09:43 Moldovan reality views 8236
01 february 2014, 09:43 Moldovan reality views 8236

Academia de Ştiinţe va edita Enciclopedia Moldovei în 10 volume


Foto: moldpres.md

Academia de Ştiinţe va edita Enciclopedia Moldovei în 10 volume, relatează MOLDPRES.

Primul volum va apărea la sfîrşitul lunii martie.

În cadrul unei şedinţe a Institutului de Studii Enciclopedice al AŞM, a fost prezentat raportul de bilanţ al activităţii instituţiei pentru 2013.

Printre realizările principale ale anului sînt mai multe ediţii consacrate unor academicieni, precum Andrei Eşanu, Haralambie Corbu şi Andrei Andrieş.

De asemenea, a fost editată lucrarea „Mănăstirile şi Schiturile din Republica Moldova”, apreciată cu Marele Premiu „Coresi” la Salonul Internaţional de Carte din 2013.

În discursul său, directorul Institutului de Chimie, Tudor Lupaşcu, a afirmat că Enciclopedia Moldovei nu trebuie să aibă o coloratură politică, aşa cum s-a întîmplat cu primul volum, pregătit pentru tipar în perioada guvernării comuniste, acesta fiind cenzurat de către Victor Stepaniuc.

Pe marginea lucrărilor editate în anul 2013 s-au mai pronunţat Teodor Furdui, Alexandru Roşca, Mihai Cimpoi, Demir Dragnev, Mariana Şlapac, Mircea Bologa, Valeriu Cuşnir, Constantin Manolache, Gheorghe Cojocaru, Victor Ghilaş ş. a.

Source: moldpres.md

Keywords:

stiinta , Moldova , carte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.