Peste 100 de moldoveni s-au pomenit în mijlocul unui război în Sudanul de Sud
Foto: ru.publika.md |
Aproximativ 150 de angajaţi ai companiei petroliere Ascom, inclusiv peste o sută din Republica Moldova, vreo 30 din Romînia şi cîţiva din Ucraina s-au pomenit în mijlocul conflictului violent izbucnit acum zece zile în Sudanul de Sud, scrie adevărul.md.
Muncitorii, care lucrează la o exploataţie petrolieră din localitatea Fakwak, provincia Jonglei, în loc să fie evacuaţi cu avionul sau helicopterul în locuri mai sigure, au fost îmbarcaţi, la 17 decembrie, pe o barjă, pentru a fi transportaţi pe rîul Nil spre Malakal, centrul administrativ al provinciei Nilul Superior, din Sudanul de Sud.
Grupul de moldoveni se deplasează prin zona cea mai afectată de conflict, unde au avut loc confruntări sîngeroase între triburile rivale Nuer şi Denka.
"Îmi pare lipsită de logică decizia de a evacua oamenii cu o barjă ce pluteşte cu 3-7 kilometri pe oră, pentru a ajunge într-o localitate aflată la o distanţă de 500 de kilometri, în condiţiile în care de-a lungul rîului sunt peste 20 de posturi militare, iar ţara este cuprinsă de război civil", susţine Ion Strelnicov, un moldovean ce se află în prezent la Hartum, capitala Sudanului.
Potrivit lui, în zonă era şi o misiune ONU ce se ocupa de evacuarea pe calea aerului a cetăţenilor străini.
Ana Taban, şefa serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), spune că situaţia este monitorizată în permanenţă de angajaţii instituţiei.
"În prezent, MAEIE întreprinde măsurile necesare pentru a readuce în ţară cei peste 100 de muncitori moldoveni, în cooperare cu MAE al Sudanului, Ambasada Romîniei în Sudan şi cu Secretariatul ONU de la New York", a declarat Ana Taban pentru aceeaşi sursă.
Totodată, Artur Lungu, vicepreşedintele companiei petroliere, a spus că se află în SUA şi nu e la curent cu situaţia angajaţilor ce muncesc în Sudanul de Sud.
Între timp, situaţia devine tot mai tensionată în Sudanul de Sud, iar statul african este în pragul unui război civil de proporţii. Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că-şi retrage o parte din personalul aflat în această ţară, pe fondul escaladării violenţelor.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1528
- Populația:
- 1468 locuitori
Micleşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Micleşti şi Steţcani. Satul este situat la o distanță de 30 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1468 de oameni. Prima mențiune documentară a localității Miclești datează din anul1528.
Comments
(0)