12 november 2013, 10:10 Moldovan reality views 5906
12 november 2013, 10:10 Moldovan reality views 5906

Dosarele Arhivei Naţionale vor fi digitalizate

Foto: publika.md

Dosarele Arhivei Naţionale vor putea fi accesate pe internet. Serviciul de Stat de Arhivă va implementa, în 2014, în premieră, un program de digitalizare a unei părţi dintre documentele care se păstrează în depozitele Arhivei. Specialiştii spun că, în primul rînd, vor fi arhivate electronic cele mai vechi şi mai importante documente de stare civilă.

Costul proiectului de digitalizare a dosarelor Arhivei Naţionale este de 300 de mii de euro, bani care vor fi donaţi de Guvernul Estoniei.

În prezent, pentru a obţine un document din aceste dosare, cercetătorii şi istoricii trebuie să aştepte în medie cinci zile. Versiunea electronică, însă, va putea fi accesată în cîteva minute.

Istoricul Nicolae Fuştei spune că documentele vechi se deteriorează atunci cînd sînt răsfoite. "Trebuie de făcut ceva pentru a moderniza arhivele noastre. Europa demult a digitalizat fonduri întregi. Puteţi sta acasă şi prin internet să consultaţi un dosar din Varşovia, Paris sau Bruxelles", a menţionat istoricul.

"Avînd versiunea electronică, am putea să le propunem în schimbul originalelor copia, iar originalele urmează să parcurgă o procedură de restaurare foarte importantă. Documentul, dacă nu e renovat la timp, riscăm să-l pierdem, întrucît ciuperca continuă să atace hîrtia, dacă nu s-au întreprins măsuri eficiente", a explicat directorul Serviciului de Stat de Arhivă, Ion Varta.

Arhiva Naţională îşi propune ca, în următorii ani, să digitalizeze toate dosarele din depozitele instituţiei, care sînt în jur de un milion.

Source: publika.md

Keywords:

arhiva , dosare , servicii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
162 locuitori

Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.