Go to section: Children
02 january 2017, 11:30 Children views 3800
Copiii din Moldova vor putea să vorbească despre drepturile lor pe „Platforma Copiilor”
02 january 2017, 11:30 Children views 3800

Copiii din Moldova vor putea să vorbească despre drepturile lor pe „Platforma Copiilor”

În şcoală, în familie, în societate copiii nu sînt învăţaţi cum să rezolve conflictele pe cale paşnică, fără violenţă; cum să identifice şi unde să se adreseze în cazul în care sînt martori sau victime ale violenţei. Este una din constatările regăsite în raportul Respectarea drepturilor copilului, document elaborat de copii ce descrie modul în care sînt respectate drepturile copilului în Republica Moldova. În februarie 2017, raportul va fi prezentat Comitetului Organizaţiilor Naţiunilor Unite (ONU) pentru drepturile copilului.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, în cadrul raportului au fost intervievați peste 900 de copii - fete și băieți, din sate și orașe, care locuiesc cu părinți și care au părinți plecați la muncă peste hotare, din familii numeroase, în contact cu legea, mame adolescente, de etnii diferite etc., din circa 20 de localități ale Republicii Moldova.

Raportul conține studii de caz, fotografii, constatări și recomandări privind respectarea drepturilor copilului la educație, protecție față de violență, abuz și neglijare, sănătate, protecție față de exploatare prin muncă, mediu familial.

În opinia tinerilor, violența fizică este o metodă prin care adulții educă și disciplinează copiii. „De exemplu, un profesor poate să tragă de urechi sau de păr un elev, pentru a-l disciplina", explică Vlad, unul dintre membrii grupului ce a lucrat asupra raportului.

Un alt tip de violență despre care tinerii au vorbit în raport este violența sexuală. Copiii spun că deși acest subiect este des întîlnit în societate, despre el, totuși, se vorbește puțin.

„Violența sexuală este un subiect tabu. Adulții, printre care chiar și părinții și profesorii, nu sînt pregătiți să discute pe acest subiect, se rușinează și deja și copiilor le este rușine să vorbească cu adulții pe acest subiect. Totodată, dacă se întîmplă un caz de violență sexuală, copilul se face vinovat de acest fapt. Adulții înaintînd versiunea că el s-a îmbrăcat așa provocator sau comportamentul lui provocator a generat aceste acțiuni", explică Vlad.

Referindu-se la prevenirea tuturor tipurilor de violență, tinerii spun că în „localități nu există un mecanism eficient și, cel mai importat – confidențial, de raportare a cazurilor de violență. Copiii se tem să spună care este problema lor pentru că le e frică că această problemă va ieși la iveală și ei vor fi blamați".

Pe lîngă problemele identificate, tinerii au inclus în raportul lor un set de recomandări adresate autorităților ce sînt responsabile să asigure respectarea drepturilor copilului.

Pentru a colecta opiniile a mai multor semeni și pentru a disemina informații accesibile pentru toți copiii despre drepturile lor, adolescenții au decis să creeze o platformă online –Platforma Copiilor, unde fiecare copil s-ar simți în siguranță să vorbească despre cum îi sînt respectate drepturile. Prin intermediul acestui mecanism, copiii vor disemina raportul lor, precum și observațiile finale ale Comitetului.

Source: trm.md

Keywords:

copii , drepturi , ONU

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
149 locuitori

Bularda este un sat din cadrul comunei Dereneu, raionul Călăraşi. Satul Bularda se află la distanţa de 34 km de orașul Călăraşi și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 149 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.