Go to section: Children
28 january 2022, 11:00 Children views 12624
28 january 2022, 11:00 Children views 12624

Protejați-vă copiii pe internet

La cît de dulci sînt copiii, mereu există tentația de a posta fotografii cu ei pe rețelele de socializare. Unii părinți nu se pot opri din goana după like-uri și comentarii dulci. Printre utilizatorii de internet se găsesc și răuvoitori, un adevărat pericol pentru copiii dvs. Vedeți cum îi protejați dacă tot insistați să postați poze cu ei.

Nu folosiți geo-localizarea atunci cînd faceți poze

Nu faceți publice locurile în care de obicei își petrec timpul copiii: școala, sala de sport sau terenul de joacă. În caz contrar, răuvoitorii vor identifica ușor locul și timpul în care poate fi găsit copilul.

Nu publicați poze care arată pasiunile copiilor

Cunoscînd pasiunile copilului dvs. răuvoitorii pot cîștiga mai ușor încrederea acestuia. Dacă fiul sau fiica are profil pe rețeaua de socializare, șansele ca răuvoitorii să intre în discuții cu ei sînt foarte mari. Copiii pot fi maltratați psihologic și sexual pe internet. Vedeți filmul „Trust" din 2010 ca să fim mai convingători pentru dvs. O minoră de 14 ani discuta frecvent pe internet cu un necunoscut care pretindea că are 16 ani. Fetița se lasă ademenită și acceptă să îl întîlnească față în față. S-a adeverit că e un bărbat de 40 ani, obsedat sexual, care își vînează victimele pe rețelele de socializare. În Republica Moldova, anual, se întîmplă ca cel puțin 15 copii să aibă de suferit de pe urma discuțiilor cu necunoscuții în mediul online. Indiferent că e abuz sau o escrocherie, cei mici nu rămîn fără sechele. Iar asta e doar cifra oficială. Pornografia infantilă devine tot mai frecventă. S-au înregistrat cazuri cînd o singură persoană abuza sexual în mediul online cîțiva copii.

Nu postați imagini cu documentele oficiale ale copilului

Știm că sună absurd, dar există părinți cărora le place să se laude cu vizele din pașaport, diplomele și altele asemenea pe internet. Avînd la dispoziție numele deplin sau un cod important de pe document este foarte ușor să afli unde locuiește sau unde învață copilul.

Nu publicați poze în care apar copiii și mașina dvs

Această informație se referă și la siguranța părinților. Culoarea, marca și mai ales numărul de înmatriculare pot deveni informații fatale.

Nu publicați poze în care copiii apar dezbrăcați pe jumătate, oricît de drăgălași vă par

Nu credem că mai este nevoie să vă reamintim despre existența pedofililor.

Nu publicați fotografii care i-ar putea jena pe copii atunci cînd vor fi mari

Cu siguranță fiecare din voi are o poză din copilărie despre care spune: „La ce oare s-au gîndit părinții mei atunci cînd m-au fotografiat?". Pe vremea copilăriei noastre nu exista internetul, deci am scăpat de rușinea publică. În secolul al 21-lea, pozele compromițătoare pot dăuna mult copiilor. În Franţa, de exemplu, părinţii au fost avertizaţi să nu mai posteze fotografii cu copiii lor pe internet, pentru că ar putea fi daţi în judecată atunci cînd aceștia vor deveni adulţi. Totul se datorează legii despre intimitate, care cuprinde pedepse severe. Astfel, un părinte riscă un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro dacă este găsit vinovat că a făcut publice date intime despre viaţa privată a altor persoane, inclusiv a propriilor copii, fără a avea consimţămîntul acestora, scrie realitatea.net cu referire la The Telegraph. Experţii din Franța susţin că „în cîţiva ani copiii îşi vor putea da în judecată părinţii pentru pozele publicate şi, în plus, ar putea obţine despăgubiri importante".

Nu publicați fotografii cu fiul sau fiica dvs., în care apar și alți copii

Dacă insistați să o postați, asigurați-vă că aveți acordul părinților lor.

Ca să conchidem, în momentul în care partajați poze pe internet, acestea nu vă mai aparțin dvs., ci publicului și oricine o poate folosi. Fiți prudenți și gîndiți-vă mereu la siguranța copiilor.

Reamintim că informații interesante despre Internetul și copiii pot fi găsite la compartimentul "Copiilor" al proiectului moldovenii.md.

Source: ea.md

Keywords:

sfat , protejare , internet , copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
5094 locuitori

Ghidighici este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Ghidighici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5094 de oameni. Satul Ghidighici a fost menționat documentar în anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.