Go to section: Children
01 september 2017, 16:30 Children views 3624
Sfaturi pentru părinţii care lucrează peste hotare
01 september 2017, 16:30 Children views 3624

Sfaturi pentru părinţii care lucrează peste hotare

Părinţii care lucrează peste hotare, reveniţi de sărbători, sînt îndemnaţi să folosească vizita în Republica Moldova ca şi oportunitate de a institui tutela sau curatela copilului pe o persoană apropiată. Potrivit experţilor în domeniul migraţiei sigure ai Centrului Internaţional „La Strada", gestul nu este doar o formalitate, ci presupune numeroase avantaje pentru copil, şi aşa vulnerabil după plecarea părinţilor.

Într-un comunicat de presă remis de către „La Strada" se menționează că de cele mai multe ori persoanele care aleg să plece la muncă peste hotare consideră că, dacă lasă copilul în grija unei rude – frate, soră, mătușă, bunică – atunci copilul va fi în siguranță. Însă, acești copii ajung în grupul de risc.

„În general, instituirea tutelei sau a curatelei nu presupune un efort prea mare, decît notificarea autorităţii locale printr-o cerere simplă. Procedura e gratuită, iar în continuare persoana nominalizată rămîne, temporar, responsabilă de copil. De exemplu, dacă atunci cînd sînteţi plecat, copilul dumneavoastră mic s-a îmbolnăvit și trebuie să fie internat în spital. Conform legislației, dacă nu a fost instituită tutela, persoana cu care a rămas va trebui să achite plăți suplimentare pentru a rămîne cu acesta în spital. De asemenea, la serviciu trebuie să își ia concediu din cont propriu", explică Daniela Misail-Nichitin, directoarea programului femei în cadrul Centrului „La Strada".

Potrivit ei, în cazul în care a fost instituită tutela asupra copilului, persoana va putea să rămână în spital gratis, pînă cînd copilul se tratează, iar la serviciu i se acordă concediu de boală achitat. Acest exemplu pare banal, dar reflectă unele dintre beneficiile instituirii tutelei asupra copilului, atât timp cît părinții sunt plecați peste hotare.

Tutela se instituie la Direcția protecției drepturilor copilului din localitatea în care trăieşte copilul, când acesta se află în grija unui părinte sau când ambii părinți pleacă peste hotare. Pentru orice alte informaţii ce ţin de deplasarea în siguranţă peste hotarele Republicii Moldova, fiecare doritor este îndemnat să apeleze gratuit Linia fierbinte pentru migraţie sigură - 0 800 77777 sau să contacteze un consultant accesând www.migratiesigura.md. Apelurile de peste hotare sunt aşteptate la numărul de telefon 0 (22) 23 33 09. Serviciul este administrat de Centrul Internaţional „La Strada".

Source: ipn.md

Keywords:

parinti , copii , sfat , munca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
4655 locuitori

Ţarigrad este un sat şi comună din raionul Drochia. Ţarigrad este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la 4 km de orașul Drochia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4655 de oameni. Satul Ţarigrad a fost atestat documentar pentru prima dată la 27 iulie 1795 sub denumirea de Corbu.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.