Go to section: Children
27 october 2016, 16:30 Children views 3864
La Chișinău au fost deschise 16 grupe de creșă
27 october 2016, 16:30 Children views 3864

La Chișinău au fost deschise 16 grupe de creșă

Grădinițele de Copii din Chișinău au deschis în anul de învățămînt 2015-2016, 16 noi grupe de creșă. În total, în capitală sînt 141 de grupe, frecventate de aproape 5 mii de discipoli, cu vîrste cuprinse între 2 și 3 ani, care primesc educația preșcolară. O altă grupă se află în pregătire pentru a fi deschisă la o grădiniță din sectorul Botanica.

Despre acest lucru a comunicat specialistul principal al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Angela Monacu. Potrivit spuselor ei, "Direcția salută deschiderea noilor grupe pentru copii în fiecare grădiniță".

"În luna mai a acestui an am terminat primirea tuturor copiilor care-și așteptau rîndul pentru creșă în anul 2013. În luna mai 2017 începe primirea acelora care au fost înscriși în anul 2014. Este vorba de aproximativ 7 mii de copii" - a spus Monacu special pentru RTR-Moldova, menționând că - "Au șanse să ajungă în grupe și acei care au înscris copilul mai tîrziu, în cazul disponibilității locurilor".

Potrivit ei, grupa de creșă standart este formată din 25-30 de persoane. Există cazuri în care numărul copiilor ajunge pînă la 35. Pentru un copil, în medie, sînt cheltuiți 12 mii de lei pe an. Monacu recunoaște faptul că principala problemă cu care se confruntă Departamentul pentru Învățămînt, este lipsa educatorilor.

"Tinerii nu doresc să vină să lucreze la grădiniță. Totul din cauza salariilor mici. Salariul asistentului educatorului este de 1100 lei pe lună, iar cel al educatorului fără experiență – 2100 de lei ... același salariu îl au și bucătarii", a spus specialistul.

De remarcat că în conformitate cu Legea Învățămîntului Republicii Moldova, la creșă sînt primiți copiii cu vîrsta de la 3 ani. Însă potrivit spuselor lui Monacu, Departamentul Învățămîntului face excepții și pentru copii de la vîrsta de doi ani, în cazul în care în grupe există locuri.

În total, în Chișinău activează 157 de instituții preșcolare de învățământ, unde sînt educați aproximativ 37 400 copii.

Source: rtr.md

Keywords:

copii , grădiniţa , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.