Go to section: Children
10 february 2016, 13:30 Children views 6563
O studentă de la Universitatea Tehnică propune un nou model de editare a cărților pentru copii
10 february 2016, 13:30 Children views 6563

O studentă de la Universitatea Tehnică propune un nou model de editare a cărților pentru copii

Cristiana Grati este absolventă a Programului Design și Tehnologii Poligrafice din cadrul Facultății Industrie Ușoară a Universității Tehnice a Moldovei. În cadrul proiectului său de licență, tînăra a dezvoltat un concept nou de editare a cărților pentru copii, astfel încît acestea să conțină elemente interactive, în vederea dezvoltării abilităților cognitive, scrie utm.md.

Compania italiană „G. Canale & C" a apreciat această idee drept un concept inovativ, reprezentanța din România a acesteia fiind dispusă să susțină promovarea acestui concept pe piața Uniunii Europene.

Cristiana Grati a dezvoltat această idee în proiectul său de licență: „Crearea edițiilor de carte cu elemente interactive pentru copii în vederea dezvoltării abilităților cognitive". Activitatea în cadrul proiectului a vizat tendințele în materie de educație a copiilor cu vîrsta cuprinsă între 7-12 ani în vederea identificării conceptelor estetice, constructive și tehnologice a edițiilor de carte pentru copii, care să răspundă așteptărilor părinților, editorilor și specialiștilor în domeniu.

Rezultatele studiului au sugerat că un asemenea concept trebuie să contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor prin metode interactive, cum ar fi jocurile, care să includă: fișe din lemn gravate pirografic, elemente interactive din lemn policrome, tocul de lemn ce are forma unei ediții de carte decupate cu laser și gravate pirografic.

Soluția constructivă elaborată a fost completată de soluțiile tehnologice de fabricație și evaluare economică a proiectului, inclusiv organizarea fabricației.

Proiectul a fost apreciat de către membrii Comisiei de Licență cu nota maximă – 10. Iar invitații la susținere – reprezentanți ai editurilor și tipografiilor din RM și Romînia, s-au arătat interesați de promovarea acestui produs, pe care l-au apreciat ca fiind un concept inovativ, original și inofensiv din punct de vedere sanogenic. Reprezentanța din România a tipografiei italiene GCanale s-a arătat dispusă să susțină promovarea acestui concept pe piața UE.

Pentru asigurarea protecției intelectuale asupra elaborării din cadrul proiectului, absolventa Cristiana Grati a depus deja o cerere de înregistrare la AGEPI.

Senatul UTM a apreciat proiectul Cristianei Grati cu premiul de gr. II în concursul „Cel mai bun proiect de licență 2016". În 2015 Senatul i-a acordat un premiu pentru „Creativitate în design și tehnologii poligrafice". În 2014 autoarea a organizat o expoziție personală de artă în cadrul FIU. Iar în anul curent lucrarea sa „Hora Prieteniei" a obținut premiul I în concursul municipal dedicat „Zilei Europei".

Source: diez.md

Keywords:

copii , carte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1668
Populația:
171 locuitori

Zăicani este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 171 de oameni. Satul Zăicani a fost menționat documentar în anul 1668.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.