Go to section: Children
29 december 2014, 17:06 Children views 8550
Studentii moldoveni de peste hotare, premiati acasa
Photo: protv.md
29 december 2014, 17:06 Children views 8550

Studentii moldoveni de peste hotare, premiati acasa

Cei mai buni studenti moldoveni de peste hotare au fost premiati in cadrul unei ceremonii speciale organizate ieri la Palatul Republicii. Incantati de premii, acestia au spus ca vor, totusi, sa se intoarca acasa.

Ivan Duminica este originar dintr-o familie mixta din sudul Moldovei si si-a facut studiile de doctorat in Bulgaria. Imediat ce a obtinut titlul de doctor, a revenit la Academia de Stiinte a Moldovei.

Ivan DUMINICA, DOCTORAND: "Noi cercetam minoritatile nationale de aici, cum ei se integreaza. Am facut chiar un seminar in Comrat si am propus cateva sugestii minoritatilor gagauze, bulgare, ruse care au participat, cum mai usor sa se integreze in societatea noastra si sa primeasca valorile europene".

Ivan Duminica a fost desemnat cel mai bun doctorand moldovean din Europa Centrala si de Est. Din zona Statele Unite si Canada, cel mai bun masterand a fost desemnat Mircea Ene, care studiaza arhitectura la Harvard. El a obtinut si un premiu special de la premierul Iurie Leanca. Unii dintre cei premiati spun ca ar vrea sa revina acasa dupa studii.

Crina POPESCU, CASTIGATOARE, CATEGORIA ARTE: "Stiti, cand am plecat pentru prima data in strainatate, in prima mea zi de universitate mi-am zis: am plecat ca sa revin."

Gheorghe PUPAZAN, STUDENT, BULGARIA: "As dori la un moment dat sa revin in tara, desigur. Nu la moment, pentru ca consider ca este un lucru frumos sa experimentezi ceea ce este peste hotare. Dar nu sunt impotriva sa ma intorc acasa"

Maia SANDU, MINISTRUL IN EXERCITIU AL EDUCATIEI: "Noi anul trecut ne-am ales cu un colaborator al Ministerului Educatiei pe care l-am intalnit aici si care dupa ce a facut facultatea peste hotare, a venit si s-a angajat la Ministerul Educatiei, si am vorbit despre el ca un exemplu. Noi suntem gata sa le oferim posibilitatea pentru stagii. Facem parteneriate. Si, cel mai important, putem sa oferim locuri de munca"

Pentru Gala Studentilor Originari din Republica Moldova participantii au depus dosare, care au fost selectate de o comisie de concurs. In total, potrivit Ministerului Educatiei, au fost depuse 147 de dosare. Castigatorii s-au ales cu o diploma si un trofeu. Evenimentul a fost organizat de cateva ONG-uri si de Biroul pentru Relatii cu Diaspora.

Source: protv.md

Keywords:

studenţi , moldovenii , studii , premiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
328 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Holoşniţa Nouă, Palanca și Şalvirii Noi. Satul Palanca se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 176 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 328 de oameni. Prima atestare documentară a satului Palanca datează din anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.