|
Ilya Trombitsky: "Situația cu apa în Nistru rămîne destul de tensionată"
Situația apei în Nistru rămîne destul de tensionată, iar Moldova se află încă într-o situație în care ar putea să nu aibă suficientă apă.
Despre aceasta a vorbit ecologistul cunoscut, directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS, doctor în științe biologice, Ilia Trombițki, în cadrul talk-show-ului "Fără cravată cu Alexandr Stahurski" pe canalul N4, relatează Noi.md.
Comentînd întîlnirea recentă de la Chișinău cu reprezentanții Ucrainei pentru discutarea situației pe Nistru, el a menționat că partea moldovenească a ridicat problema că în acest an situația pe Nistru este foarte specifică începînd din martie. Mai multe scrisori au fost trimise hidrologilor ucraineni.
Ilia Trombițki a explicat că, de obicei, la începutul lunii aprilie are loc o ședință a comisiei interdepartamentale a Ucrainei, unde se discută regimul deversării ecologice de primăvară pe Nistru. În cadrul acestei discuții, de obicei, se întîlnesc diferite puncte de vedere, iar una dintre cele dominante este dacă va fi suficientă apă după această deversare pentru a asigura apă pentru Moldova și Ucraina, în special pentru regiunea Odesa, în perioada iulie - octombrie.
Potrivit lui, există ani secetoși și, obiectiv, această situație este foarte complicată, cum a fost, de exemplu, ultima dată în 2022, cînd Ucraina a început să elibereze apă de la nivelul de aproximativ 118 metri și a ajuns la 114 metri deasupra nivelului mării în rezervorul Nistru. De fiecare dată, reprezentanții Apele Moldovei suferă, pentru că dacă nu va fi suficientă apă, ecologiștii moldoveni vor fi acuzați că au cerut deversarea ecologică și așa mai departe.
Directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS a precizat că deversarea ecologică de primăvară este o imitație a scurgerii naturale a apei, inundarea apei în perioada de primăvară pentru ca peștii să se reproducă. Acest lucru este aranjat de om, așa că pe Nistru există o serie de hidrocentrale - Hidrocentrala Nistru-1 și Hidrocentrala Nistru-2, în general, complexul hidroenergetic Nistru la granița Moldovei, pe teritoriul Ucrainei, care este controlat de ucraineni.
Deoarece a fost construit, rîul nu mai inundă în mod natural, ci inundă așa cum doresc hidroenergeticienii. Prin urmare, ecologiștii și hidroenergeticienii au discutat mult timp acest punct și încă caută un compromis despre cum să reproducă situația ca și cum fluxul rîului ar fi fost natural. Pentru aceasta se efectuează deversarea ecologică, care de obicei durează de la 20 de zile la o lună. Adică, mai multă apă vine decît probabil ar veni într-o situație naturală. Astfel, sînt inundate teritoriile de coastă, care sînt acoperite cu iarbă, și speciile de pești fitofile (adică acelea care depun icre pe iarbă, pe plante) au oportunitatea de a se reproduce.
"Ulterior, verificăm eficiența pe baza capturilor după cîțiva ani, și se observă o corelație. Dacă a fost o deversare ecologică de primăvară bună, atunci și peștii în Nistru sînt mai mulți. În special, acest lucru se referă la speciile fitofile de pești (crap, caras, plătică etc.). Pentru aceasta se efectuează", a spus Ilia Trombițki.
Potrivit cuvintelor sale, de fapt, nu este atît de multă apă în Nistru, așa că ecologiștii se străduiesc să o păstreze la un nivel cît mai înalt pînă la momentul deversării. Dar în timpul discuțiilor cu partea ucraineană, un hidroenergetician din Ucraina a intervenit, spunînd că țara sa este astăzi într-o stare de război, are multe capacități energetice distruse și are nevoie de energie. Prin urmare, partea ucraineană va încerca să acționeze așa cum este necesar în situație.
"Și, în principiu, au fost de acord cu el. În același timp, au încercat să reproducă un regim natural. În realitate, după aceasta, au fost efectuate încă două deversări foarte mari de apă. În mod normal, deversarea, adică aportul de apă, este în jur de 110-130-150 metri cubi pe secundă, dar în cazul nostru deversarea a ajuns la 1000 de metri cubi și chiar mai mult, deoarece la acel moment era necesară energia. Și ceea ce este supărător, undeva pe 9-10 mai, cînd precipitațiile deja erau problematice, a avut loc ultima deversare de la 118 la 114 metri (nivelul apei în rezervor). Și s-a creat o situație critică, pentru că de la 114 metri de fapt nu se poate folosi atît de multă apă. Toți au văzut, probabil, acest videoclip cu situația din zona Hotinului, iar captarea apei din Hotin presupune 111 metri și mai sus. Adică, au rămas doar 3 metri de deversat - și Hotinul va rămîne fără apă", a spus Ilia Trombițki.
Potrivit cuvintelor sale, situația în Moldova nu este foarte bună, deoarece nivelul apei în Nistru în zona de captare a apei pentru Chișinău este de 8,45 metri deasupra nivelului mării, iar punctul critic, cînd sînt posibile întreruperi, este de 8,3 metri. Adică, diferența este doar de 15 cm.
Prin urmare, partea moldovenească ar dori, desigur, ca această ultimă deversare pe Nistru să nu aibă loc, sau să fie mai blîndă, astfel încît Moldova să aibă un nivel de siguranță suficient la începutul acestei perioade potențial fără apă în cazul lipsei de ploaie în amonte pe Nistru.
"Nu putem ignora ceea ce se întîmplă astăzi în Moldova. În Moldova au căzut ploi bune acum, dar în amonte pe Nistru au căzut foarte puține. Și, potrivit ultimelor date, aportul de apă de sus, din Carpați, nu a crescut în aceste zile, deși acolo au trecut și unele ploi. Nu au fost atît de abundente, dar au fost. Cu toate acestea, situația în Carpați rămîne destul de tensionată în ceea ce privește apa", a remarcat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS.
El a subliniat că acesta este motivul pentru care ne aflăm încă într-o situație în care apa ar putea fi insuficientă.
"Am discutat cu specialiștii ucraineni în domeniul apei de la Kishinev astfel de parametri de eliberare a apei, astfel încît să fie încă suficientă apă. După părerea mea, această situație depinde de faptul dacă vor fi sau nu ploi în Carpați. Ucrainenii au promis că vor stoca apă dacă va exista o sursă. Dar, în orice caz, ei vor menține această descărcare minimă pentru a rezista cît mai mult pînă cînd se va acumula suficientă apă pentru o preluare normală", a declarat Ilya Trombitsky.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1515-1525
- Populația:
- 2098 locuitori
Tohatin este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buneţi, Tohatin și Cheltuitori. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Tohatin a fost menționat documentar între anii 1515-1525.
Comments
(0)