Go to section: Nature and tourism
08 november 2013, 11:11 Nature and tourism views 9554
08 november 2013, 11:11 Nature and tourism views 9554

Cetatea Soroca se închide pentru vizitatori


Foto: moldovenii.md

De săptămîna viitoare, Cetatea Soroca își va închide ușile pentru vizitatori. Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, în gestiunea căruia se află şi cetatea, a comunicat pentru NOI.md că miercuri, 14 august, Cetatea Soroca intră în reparație.

Renovarea este efectuată în cadrul unii proiect transfrontalier “Bijuteriile medievale: cetăţile Hotin, Soroca şi Suceava”, finanțat de Uniunea Europeană. „Cetatea va fi restaurată parţial. Vor fi amenajate beciurile de la parter, galeriile de circulaţie din lemn și acoperişul. De asemenea, va fi amenajat parcul din jurul cetății. Asfaltul va fi schimbat pe piatră de gresie, cum a și fost cîndva. Va fi construit un veceu public pentru vizitatori, pentru că la noi problema asta e încă din anii 80. Mai avem în proiect construcția unor buticuri de suvenire și unei porțiuni de 5 kilometri de drum în orașul Soroca”, a specificat Nicolae Bulat.

Lucrările de restaurare a cetății urmează a fi efectuate de o firmă din România, care a reabilitat anterior Cetatea Neamţ. „Deja am semnat contractul de restaurare parțială a cetății și amenajare a spațiului aferent. Săptămîna viitoare, miercuri, meșterii vor fi deja la Soroca. Cetatea mai lucrează pînă duminică. E posibil marți să mai fie deschisă pentru ultimii vizitatori. După restaurare și amenajare s-ar putea să majorăm simbolic taxa de intrare în cetate pentru vizitatori”, a precizat Nicolae Bulat.

Procesul de restaurare va dura pînă pe 18 mai 2014, Ziua Internațională a Muzeelor. Costul estimativ al lucrărilor este de 2 milioane de euro. În prezent, taxa pentru vizitarea cetății constituie 2 lei pentru copii și 3 lei pentru adulți.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
5000 locuitori

Carmanova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fedoseevca, Carmanova, Cotovca și Mocearovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Grigoriopol și la 67 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010 populaţia satului constituia circa 5000 de oameni. Satul Carmanova a fost menționat documentar în anul 1806 cu denumirea Neidorf.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.