|
Parcul de cultură şi odihnă „Biruinţa”din Tiraspol
Ideea fondării parcului aparţine celebrului arhitect A. Şciusev, care a vizitat Tiraspolul după cel de-al Doilea Război Mondial. Parcul a fost înființat în anul 1947 pe teritoriul fostei livezi de fructe şi pomuşoare, situată la marginea de est a periferiei orașului. Suprafaţa parcului e de 15 hectare. Parcul a fost numit în cinstea biruinţei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La intersecția aleilor, în mijlocul parcului, a fost instalat în anul 1960 un monument în cinstea lui Gh. Cotovschi, realizat de sculptorul L. Dubinovschi. Din anul 1968 în parc funcţionează caruselul. În anul 1987 a fost dat în exploatare havuzul. Iar în anul 2000, a fost finisată clădirea Estradei de vară.
La începutul înfiinţării sale parcul era localizat la periferia estică a orașului, însă din cauza creșterii rapide a orașului, se află în prezent la granița părţii centrale a orașului și unul dintre raioanele sale – „Balki”.
Parcul este locul preferat de odihnă al orăşenilor și oaspeților Tiraspolului. Odată cu darea în exploatare a Estradei de vară în parc au loc diverse evenimente culturale, aici vin în turnee diverşi artiști. Lîngă una dintre intrările în parc a fost construită o cafenea confortabilă cu terase. În parc funcţionează o imensă Roată a Dracului, din vîrful căreia se deschide panorama impresionantă a orașului. În parc se află şi două terenuri de joacă cu numeroase caruseluri.
Am vizitat acest parc în anul 2012, la sfîrşitul verii, în perioada unei secete severe, însă cu toate acestea parcul arăta bine îngrijit, de parcă ar fi fost în straie de sărbătoare, havuzul din centrul parcului funcționa. Pe aleile parcului erau mulţi vizitatori şi trebuie să vă spunem, că nu doar din Tiraspol, ci şi de prin alte localităţi. Am întîlnit aici nişte pictoriţe tinere, care-şi pictau aici schițele. Aleile şi straturile de flori erau bine îngrijite, peste tot domnea curăţenia. Doar una dintre aleile periferice a parcului era mai puţin îngrijită, în general, însă e un loc excelent pentru odihnă, iar din conversațiile cu cetățenii ne-am convins, că tiraspolenii au de ce să fie mîndri de parcul lor.
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Стволовые клетки можно вырастить самостоятельно - Голоданием
- Античный фонтан Антонина (Видео)
- Трёхостровское огневище: тайна древнего кургана на берегу Дона (+Фото)
- Нездоровый образ жизни - удел малообразованных людей
- Изобретатель летающих тарелок - гениальный Шаубер
- 10 десять продуктов, которые могут помочь вашему телу хорошо пахнуть
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1703
- Populația:
- 1060 locuitori
Paşcani este un sat din cadrul comunei Manta, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1060 de oameni. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1703.
Comments
(1)