Go to section: Nature and tourism
09 september 2021, 10:40 Nature and tourism views 2301
La Palanca, pe malul Nistrului turismul rural prinde contur
09 september 2021, 10:40 Nature and tourism views 2301

La Palanca, pe malul Nistrului turismul rural prinde contur

Ce poți face într-un sat din Moldova, situat la o margine de țară?

Nimic, ar spune unii. Totul, spun cei de la Palanca, unde proprietarii de pensiuni și angajații acestora, apicultorii, pescarii și agricultorii din sat știu să ofere servicii de ospitalitate turiștilor, astfel ca vacanța acestora să fie cu adevărat memorabilă, iar ei să își asigure un trai decent acasă.

Situat pe malul Nistrului, la frontiera cu Ucraina, satul Palanca are o populație de aproape două mii de locuitori. Așa cum Palanca se află la doar 52 km de orașul-port Odesa din Ucraina și la doar 14 km de renumita vinărie Et Cetera, atracțiile de vizitat din localitățile învecinate, traseul bun și rapiditatea cu care poate fi traversată frontiera fac ca cererea de cazare și servicii de agrement să crească mult în această zonă atît din partea moldovenilor, cît și a ucrainenilor sau altor turiști din străinătate.

Astfel cu suportul extern se dezvoltă turismul local. Este vorba de renașterea a trei agro-pensiuni, a complexului „Cămările mierii” și a unei afaceri de producere a uleiului de cătină, dar și amenajarea locurilor de acces, popasurilor și a unei belvedere a rîului Nistru.

„CASA VECHE” CU INVESTIȚII NOI

Zaharia și Tatiana Aramă sînt acum proprietarii Pensiunii „Casa Veche” din Palanca, după șase ani de muncă pe vase de croazieră în străinătate și alți 15 ani reveniți în Moldova, în care și-au încercat forțele în mai multe domenii.

Ei spun cu mîndrie că aceasta este prima afacere care le aparține în totalitate, investind toate economiile în ea. Cu sprijinul extern, vor amenaja zona în care turiștii își vor putea găti singuri mîncarea.

„Este foarte interesant să faci turism acasă, dar deloc ușor. Noi îi deservim cu mare plăcere pe oaspeții noștri. Apreciem tot mai mult Moldova și oamenii care fac turism acasă”, spune Zaharia Aramă.

Pensiunea „Casa Veche” este situată la o margine de sat, oferind o priveliște spectaculoasă a Nistrului.

Oaspeții se pot caza în case acoperite cu oale sau stuf, unde pot savura răcoarea pereților din lut, dar și zeama și alte bucate specifice locului. Pensiunea dispune deocamdată de 12 locuri de cazare și altele patru urmează a fi amenajate.

CURTEA PORUMBEILOR

Виктор и Ирина Коваленко решили оставить работу в Италии и вернуться домой. Сейчас они владеют самой большой коллекцией голубей в стране, а построенный ими пансионат у Днестра назван Curtea Porumbeilor («Голубиным двором»). Виктор заботится о более 500 голубях восьми видов, а самые капризные – это декоративные голуби со своеобразными перьями и окраской. Для него это не дешевое хобби, а то, что приносит ему огромное удовлетворение.

«Самые красивые, но и капризные виды труднее всего размножать. Большую часть времени, чтобы спасти голубят, я кормлю их пипеткой. Внучка говорит, что это мой детский сад. Любое общение с голубями – это как сеанс терапии», – шутит Виктор.

O altă pensiune la care pot poposi turiștii este „Cămările Mierii”. Pe lîngă cazare și bucate tradiționale, oaspeții se pot delecta cu miere, lăptișor de matcă, faguri și polen. Turiștii pot vizita prisaca. Soții Gavrilovici, proprietarii, au fost susținuți de rudele care muncesc în Italia, dar și de un grant oferit prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

ULEI DIN CĂTINĂ, PRODUS SUB OCHII TURIȘTILOR

După mai mulți ani de muncă în Franța, și Igor Golban a revenit cu investiții acasă și a fondat compania Biantti. Produce o gamă largă de produse eco, în special din migdale și cătină albă, cultivate la Palanca.

Prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, organizațiile internaționale au susținut crearea liniei de producții eco și îmbuteliere pentru uleiul de cătină. Pe lîngă aceasta, experții proiectului au încurajat antreprenorul să intre în circuitul turistic local și regional. Turiștii pot acum vizita plantațiile de cătină și urmări procesul de îmbuteliere a uleiului.

ZILE ȘI NOPȚI DE RECREERE ȘI SPORT ÎN AER LIBER

Pe lîngă evadarea în liniștea și confortul pensiunilor și rîul de admirat cu păsări și alte vietăți, la Palanca turiștii pot pescui.

Oaspeții pot împrumuta biciclete de la pensiuni și vizita obiectivele turistice din zonă: Cetatea de la Căplani, Muzeul din Talmaza și moara de vînt „Moș Tihon” din sec. XIX. Așa cum este o zonă care face parte din renumita regiune vitivinicolă Ștefan-Vodă, pot fi admirate podgoriile la răsărit sau la apus de soare.

Însuși satul Palanca este bine amenajat, cu havuz și alee cu bănci, la umbra castanilor.

„Minunat. Am petrecut minunat timpul aici. Gazdele parca sînt verișorii mei drepți — ospitalieri, fără să creeze incomoditate. În jur liniște absolută, pace și autenticitate. Mîncarea mega delicioasă, iar prețurile — cele mai democratice. E un loc unde îți poți încărca bateriile”, afirmă Elena Postovan, turistă.

PALANCA CREȘTE ÎNTR-UN AN CÎT ALTE SATE ÎN ȘAPTE

În 2019, Primăria Palanca, în parteneriat cu Asociația de Băștinași din Palanca, creată cu susținerea PNUD și a Guvernului Elveției, a decis să dezvolte și să promoveze turismul rural ca o opțiune pentru dezvoltarea economiei locale.

„La o distanță de doar doi ani, nu-mi vine să cred cît de mult au avansat lucrurile în Palanca. Or, ceea ce în 2019 erau doar vise și planuri, acum sînt lucruri realizate, care cresc economia locală, creează locuri de muncă, sporesc venitul populației. Este extrem de important că acest lucru convinge pălăncenii plecați peste hotare să revină în sat”, susține Nadejda Vlasiuc, președinta Asociației Băștinașilor din Palanca.

Palanca este una dintre cele 12 localități care dezvoltă destinații turistice, cu suportul Elveției și PNUD, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Source: noi.md

Keywords:

Moldova , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1997 locuitori

Cubolta este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cubolta și Mărășești. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Sîngerei, și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1997 de locuitori. Satul Cubolta a fost menționat documentar în anul 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.