Go to section: Nature and tourism
09 february 2021, 10:15 Nature and tourism views 3361
Nistrul a secat foarte mult, așa ceva nu s-a mai întîmplat pînă acum
09 february 2021, 10:15 Nature and tourism views 3361

Nistrul a secat foarte mult, așa ceva nu s-a mai întîmplat pînă acum

Un cunoscut activist public și politic din Moldova Fiodor Ghelici a calificat starea actuală a Nistrului drept o „catastrofă ecologică”, pe care a considerat-o mai periculoasă decît pandemia COVID-19, scrie point.md.

Fiodor Ghelici a transmis live de pe pagina sa de pe rețea de socializare o imagine video a rîului Nistru secat, remarcînd că „un stol de egrete se plimbă pe jos la mijlocul Nistrului”.

Imaginile au fost făcute pe un pod peste rîu lîngă Dubăsari. „Ați mai văzut așa ceva? Este prima oară pentru mine. De aceea m-am oprit ca să vă arăt. Se transformă deja într-un pîrîu - nu este Nistru!”, s-a revoltat activistul.

Potrivit observațiilor făcute la fața locului, Ghelici a spus că „apa curge ușor pe partea stîngă”, în timp ce lîngă malul drept sînt vizibile bănci mari de nisip, scotînd la iveală fundul rîului. „Acest lucru este mai rău decît COVID”, a spus el și a reamintit că capitala Moldovei și împrejurimile sale sînt alimentate cu apa din Nistru.

Publicația a provocat numeroase reacții pe rețea de socializare. Multe comentarii indică relația dintre secarea Nistrului și funcționarea unei centrale electrice deținute de Ucraina. „Salutări de la noua centrală electrică din Ucraina”, a scris unul dintre internauți.

„Sînt din Criuleni. Vara întotdeauna e așa”, a spus un alt comentator. În plus, alți locuitori ai țării au spus că „la Soroca este la fel”.

Problema situației ecologice de pe Nistru a provocat îngrijorarea specialiștilor și activiștilor civici în ultimii cinci ani. După cum s-a raportat anterior, încă în 2016 ecologiștii au avertizat cu privire la probabilitatea ca locuitorii Moldovei să poată rămîne fără apă și au bătut alarma.

Recent, șeful Asociației Internaționale a Păstrătorilor rîului Nistrului „Eco-Tiras”, doctor în științe biologice Ilia Trombițchi a declarat: „Nistru de pe teritoriul Moldovei se va transforma într-o mlaștină stagnantă, iar Chișinăul și alte localități pot rămîne fără apă potabilă. Delta Nistrului, care se află sub protecția internațională în temeiul Convenției asupra zonelor umede, va începe să moară”.

În Moldova, responsabilitatea pentru deteriorarea stării Nistrului este atribuită energeticienilor din Ucraina, care gestionează monopolist complexul hidroenergetic din Nistru. Este vorba despre o cascadă de centrale hidroelectrice care au fost construite în zona superioară a rîului. Sînt planificate să fie lansate încă cîteva turbine.

Source: noi.md

Keywords:

Nistru , ecologie , catastrofe

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1831
Populația:
4823 locuitori

Sofia este un sat şi comună din raionul Drochia. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 14 km de orașul Drochia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4823 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1831.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.