Go to section: Nature and tourism
01 august 2013, 10:50 Nature and tourism views 7833
01 august 2013, 10:50 Nature and tourism views 7833

Asteroidul Apophis se va apropia de Terra pe 9 ianuarie

Asteroidul Apophis a intrat în atentia astronomilor în decembrie 2004, atunci cînd a fost descoperit. Este unul din cele mai periculoase obiecte spațiale și ar putea lovi Terra peste cîțiva ani.

În urmă cu nouă ani, astronomii au calculat traiectoria probabilă a lui Apophis, care are un diametru de 390 de metri. The Guardian scrie ca potrivit datelor calculate atunci, șansele ca asteroidul să lovească Terra în anul 2029 erau de 1 la 300, adică foarte mari, din punctul de vedere ale astronomilor.

NASA a publicat imediat un comunicat de presă, cerînd specialiștilor din întreaga lume să monitorizeze atent traiectoria asteroidului. Toată lumea a intrat în alertă, mai ales că noile calcule arătau că probabilitatea de impact crescuse: roca spațiala avea să lovească Pămîntul vineri, 13 aprilie 2029, șansele fiind de 1 la 45.

Din fericire însă, cîteva zile mai tîrziu, experții au revenit: nu există risc de impact în 2029, ci șapte ani mai tîrziu, însă nu este cazul să ne îngrijorăm, pericolul fiind foarte mic.

Calculele traiectoriei sale vor fi refăcute constant, iar una din cele mai bune ocazii se va ivi miercuri, 9 ianuarie, cînd Apophis va trece pe lîngă Pămînt, mai exact, la o distanță de 14,5 milioane de kilometri. De-abia pe 13 aprilie 2029, Apophis va putea fi văzut cu ochiul liber de pe Pămînt, atunci cînd va trece la numai 30.000 de kilometri de planeta noastră.

Astronomii ruși vor chiar să trimită o sondă spațială pe asteroid, pentru ca datele obținute să fie cît mai exacte, ambițioasa încercare fiind programată pentru anul 2020.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1759
Populația:
1619 locuitori

Cruzeşti este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ceroborta și Cruzeşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1619 oameni. Satul Cruzești a fost menționat documentar în anul 1759.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.