Go to section: Nature and tourism
11 october 2020, 14:00 Plant and animal world of Moldova views 2971
Pădurile Moldovei, fără ajutor: Cît de „grijulii” sînt unii pădurari
11 october 2020, 14:00 Plant and animal world of Moldova views 2971

Pădurile Moldovei, fără ajutor: Cît de „grijulii” sînt unii pădurari

Unii le îmbogățesc, alții le sărăcesc! Bătrîne, triste și fără ajutor, pădurile Moldovei luptă zilnic cu răufăcătorii, cei care fie le îngroapă în deșeuri, fie le defrișează abuziv.

Chiar dacă se încearcă întinerirea pădurilor, sădindu-se mii de copaci toamna sau primăvara, se găsesc, totuși, persoane care fac mai mult rău decît bine. Zilele trecute, un internaut scria despre faptele unui pădurar pe care îl urmărea de ceva vreme și care cu regularitate doboară la pămînt copacii tineri și frumoși pentru a face bani.

Bărbatul spune că, în loc să se ocupe de curățarea arborilor uscați, pădurarul „responsabil”, pe care îl pîndește de o bucată de vreme, îi alege doar pe cei plini de viață și îi taie. Ulterior, acesta îi „împachetează” frumos și îi pregătește de vînzare. 800 de lei ia pentru un cub de lemne sănătoase, care ar mai fi putut trăi multă vreme în pădure.

Internautul a surprins scenele în pădurea din regiunea Pădureanca, acolo unde sînt amplasate mai multe vile, inclusiv cea a pădurarului, care se „deidcă ” trup și suflet muncii sale. Acesta spune că s-a adresat Agenției „Moldsilva” cu o petiție, prin care cerea implicare, dar nici pînă astăzi nu a primit un răspuns.

Am încercat noi să cerem o reacție de la „Moldsilva”, dar nici directorul și nici vicedirectorul Agenției nu ne-au răspuns la telefon. Am găsit însă, pe pagina web a „Moldislva” un comunicat de presă în care se scrie că, în urma ședinței Consiliului director al Agenției „Moldsilva” „silvicultorii și-au exprimat indignarea față de valul de acuzații nefondate și au decis că dacă faptele de defăimare a angajaților din silvicultură vor continua, vor fi nevoiți să se adreseze în instanțele de judecată”.

Mai mult, „Moldsilva” spune că în adresa silvicultorilor apar tot mai multe atacurile denigratoare, din ultima perioadă, lucru ce provoacă nedumerire și revoltă în rîndurile tuturor angajaților Agenției.

„Practic, de cîteva săptămîni, sîntem martorii unei campanii murdare și dezgustătoare din partea unor specialiști în manipulare, care din convingerea că „realizează lucruri mărețe” în așa zisele investigații, își camuflează nu doar adevăratele intenții, dar și propriile nume”, se mai arată în comunicat.

Source: noi.md

Keywords:

paduri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1521
Populația:
1331 locuitori

Pereni este un sat din cadrul comunei Paşcani, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1331 de oameni. Satul Pereni a fost menționat documentar în anul 1521.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.