|
Pandemia de coronavirus distruge treptat și turismul din Republica Moldova
Turismul rural, în dificultate. Pensiunile agroturistice sînt grav afectate de criza epidemiologică
Pensiunile agroturistice sînt grav afectate de criza epidemiologică. Zilnic se pierd mii de lei din cauza lacătului pus la poartă. Lipsa vizitatorilor înseamnă şi lipsa investiţiilor pentru dezvoltarea turismului rural iar zeci de oameni au rămas fără salarii. Toate rezervările făcute pentru primăvara anului 2020 au fost anulate. Speranţa rămîne pentru la vară, dacă vor fi ridicate restricţiile impuse de autorităţi.
Pe străzile din Butuceni, zilnic puteau fi observaţi zeci de turşti din diferite colţuri ale lumii, toţi dornici de a cunoaşte tradiţiile neamului şi de a gusta din bucatele tradiţionale. Acum însă, agropensiunile sînt închise şi proprietarii întîmpină dificultăţi. Anatolie Botnaru are de 16 ani o agropensiune în Butuceni. An de an, numărul turiştilor a crescut iar afacerea era sigură. Acum totul s-a schimbat. Pandemia îi ţine pe oameni în casă iar toate rezervările au fost anulate. „Este o catastrofă, cînd stai atunci stai. Avem angajaţi care i-am trimis pe acasă. Pierderile pe urmă o să se vadă, nu vreau să prezic nişte lucruri mai grave, dar astăzi este important nu cifrele de pierdere dar sănătatea oamenilor. Numai dacă o să facem noi faţă să nu ne omoare situaţia aceasta chiar total pentru că te omoară şi financiar şi material şi moral. ", a spus Anatolie Botnaru.
Cel mai greu este cu produsele alimentare cumpărate deja pentru hrana turiştilor. Multe dintre ele sînt perisabile. În frigider sînt depozitate o tonă de cartofi, iar în congelatoare carne de la găinile crestute în curtea din pensiunii. „Beciul plin cu detoate, bineînţeles că aceşti cartofi erau preconizaţui pentru mîncare pentru că acum lumea venea, dar acum o să îi punem în pămînt, sperăm că în toamnă va fi totul bine. Avem varză murată desigur sînt sub pericole, compoturile, gemurile ele nu au probleme", a precizat Anatolie Botnaru. Şi pentru că nu toate lucrurile pot fi puse pe repaus, au rămas doi angajaţi care stau în pensiune şi au grijă de grădină. În total, aici lucrau 15 oameni. „Am rămas doar cîţiva lucrători în companie, în resort şi ne mai ocupăm facem răsad, plantăm în grădini, punem flori, ne gîndim la viitor. Noi am achitat salariu pe data de 10. achităm permanent şi acum e data de 10 şi o să hotărîm ceva, o să vedem ce o să spună statul, guvernul, ne ajută cumva, aici rezerve chiar nu sînt. Orice leu era reinvestit în nişte amenajări, ca să crească că şi cerinţa creşte", a spus Anatolie Botnaru. De obicei, în perioada aceasta lumea începea să vină la ţară să admiere vremea bună, florile care încep a răsări altele sînt chiar înflorite, dar acum totul e pustiu. Se va împlini o lună de cînd în Republica Moldova a fost impusă starea de urgenţă. Pandemia pune la grea încercare afacerile mici şi mijlocii.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 230 locuitori
Cotovca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Cotovca alcătuia 230 de oameni în anul 2001. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1924.
Comments
(0)