Go to section: Nature and tourism
23 august 2020, 12:00 Nature and tourism views 12949
Traseu pentru week-end: ultimele mori de vînt ale Moldovei (Foto)
23 august 2020, 12:00 Nature and tourism views 12949

Traseu pentru week-end: ultimele mori de vînt ale Moldovei (Foto)

În secolul al XIX-lea în Basarabia erau circa 2600 mori de vînt! Acum din tot acest patrimoniu industrial pe teritoriul Moldovei au rămas doar 4 monumente din timpurile străvechi și acestea se află în stare critică.

Satul cernoleuca, raionul Dondușeni

Unica în Republica Moldova moară de vînt de tip șatră (cort) din secolul al XIX-lea este situată pe teritoriul satului Cernoleuca, raionul Dondușeni și care, potrivit experților, se află într-o stare critică. Ea este inclusă în Registrul de Stat al Monumentelor.

În secolul al XIX-lea la marginea satului Cernoleuca au fost construite 12 mori de vînt. S-a păstrat doar una și totul datorită curajului unui originar al satului, pictorului Igor Vieru, care s-a opus demolării acestui monument istoric. Moara au vrut s-o demoleze în timpul filmărilor unuia dintre episoadele filmului lui Serghei Bondarciuc «Oni srajalisi za rodinu» (Ei au luptat pentru Patrie).

Satu Mileștii Mici, raionul Ialoveni

În satul Mileștii Mici este, de asemenea, o moară de vînt. Mulți ani în urmă aceasta a fost acoperită cu foi din metal - astfel sătenii au încercat să salveze ceea ce a mai rămas din ea. Dacă fațada morii vechi e într-o stare proastă (nu are aripile), atunci în interior s-au păstrat încă unele dintre elementele construcției.

Cei mai în vîrstă locuitori ai satului povestesc că a fost construită de Ion Sava, acum un secol. Moara a fost transmisă prin moștenire, acum ea aparține unuia dintre nepoții lui Ion. Ultima oară a lucrat în urmă cu 40 de ani.

Satul Beșalma, raionul Comrat

Moară de vînt în satul Beșalma poate fi văzută de pe strada principală, căci se înalță pe dealul de după sat. Ea stă aici timp de aproximativ o jumătate de secol. Moara este și pînă acum funcțională, fiind pornită uneori.

Cîndva, în Găgăuzia erau o mulțime de mori, în satul Beșalma către anul 1950 erau 64 (adică, cîte o moara la aproximativ 50 de persoane), dar în timpurile sovietice cele mai multe dintre ele au fost demontate, ca fiind inutile. Această moară „de tip bulgar", care se deosebește de cea „germană" (anterior, de asemenea, larg răspîndită în Găgăuzia) se distinge prin roata, care sporea stabilitatea morii.

Satul Beșalma, raionul Comrat

Cea de-a doua moară din satul Beșalma nu funcționează. Localnicii spun că și această moară poate fi salvată, dar din cauza lipsei de bani și de inițiativă, restaurarea calitativă a ambelor monumente se amînă pe un termen nedeterminat.

Source: locals.md

Keywords:

turism , Moară

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
2100 locuitori

Făleştii Noi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făleştii Noi și Pietrosul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2100 de oameni. Satul Făleştii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.