Go to section: Nature and tourism
28 july 2017, 16:30 Nature and tourism views 38360
Inundații puternice pe litoral: turiștii au început să plece
28 july 2017, 16:30 Nature and tourism views 38360

Inundații puternice pe litoral: turiștii au început să plece

Ploile care nu contenesc de 12 ore aduc un torent de necazuri pentru localnicii din estul țării. În judeţul Constanţa s-au adunat aproape 60 de litri de apă pe metru pătrat.

În Constanța au fost inundate zeci de străzi după ploile care au început azi-noapte. Şuvoaiele au intrat şi într-o grădiniţă: jumătate de metru avea apa. Educatoarele au chemat imediat pompierii, ca să le ajute să ducă la etaj copiii. Şi mall-ul din centrul Constanţei a fost inundat. Angajaţii au scos apa cu mopuri şi găleţi.

Poliţia locală a blocat mai multe străzi care sunt impracticabile din cauza apei.

Pe o porţiune de câteva sute de metri pe strada Ion Raţiu din centrul Constanței nu se poate circula, politiștii direcționează toate mașinile către alte străzi.

Aceeaşi situaţie a fost şi în centrul Constanţei. Doar autobuzele puteau înainta.

„Foarte greu, dezastru. Noi ne descurcăm, dar cei mici nu", spune un șofer de autobuz.

Polițiștii locali au oprit circulația în 10 intersecţii.

20 echipe de intervenţie au fost trimise pe străzile Constanţei cu 25 de utilaje. Probleme mari sunt însă în tot judeţul. Ploile abundente au umplut de apă şoseaua dintre Costineşti şi Eforie.

La Cernavodă a fost în situaţia cea mai grea. La fiecare ploaie torenţială, devine un oraş sub ape. 12 case au fost inundate şi pe anumite străzi puhoaiele ajungeau până la portierele maşinilor.

Și la Tulcea, două drumuri judeţene au fost acoperite de ape, iar o ambulanţă cu un pacient de 81 de ani a fost blocată de o viitură şi a ajuns cu greu la spital. Două persoane aflate într-o autoutilitară au fost surprinse de viitură între localităţile tulcene Frecăţei şi Teliţa, pentru salvarea acestora intervenind un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Galaţiul a fost paralizat după o rupere de nori care a durat nici o oră. Apele aveau o jumătate de metru pe străzi. Iar la câţiva kilometri distanţă, în Brăila, a bătut grindina. Bucăţile de gheaţă au fost cât oul de găină, potrivit fotografiilor publicate de oameni pe rețelele sociale:

La Constanţa, unde plouă de ore bune, pare că marea s-a mutat pe străzile din oraş. Canalizările nu au mai facut faţă volumului mare de apă, astfel că şoferii au de ocolit adevărate fântâni arteziene.

Ploaia a ajuns şi la mallul din centrul oraşului, acolo unde este, de altfel, cea mai gravă situație. Iar apă de aproape jumătate de metru a intrat şi în curtea şi la parterul unei grădiniţe. Copiii au fost mutaţi de la parter la etajul 1. Și Delfinariul a fost inundat.

Zeci de străzi erau blocate și închise, vineri la prânz, din cauza ploii. Pompierii încearcă să remedieze situația, însă în zonă e în continuare cod portocaliu de vreme rea. Iar furtuni vor fi până spre miezul nopţii în șase judeţe din sud-est.

Ploile au adus necazuri şi la Cernavodă, în judeţul Constanţa: şuvoaie de apă s-au revărsat pe străzi şi s-au adunat în locurile joase, unde au ajuns aproape de parbrizul maşinilor. 12 case au fost inundate. În unele locuri apa ajunge până la portierele maşinilor. Ploua de azi-noapte, de la ora 2:00.

Primăria oraşului a fost luată prin surprindere, în condiţiile în care reţeaua de canalizare a orașului se afla în plin proces de reabilitare și extindere. Problemele datează din 2003.

În unele locuri, apa a ajuns la 1 metru, iar viitura a trecut peste terasele localurilor și a luat cu ea mobilierul.

O coloană de maşini s-a format, vineri, pe DN 39, între Eforie Sud şi Eforie Nord, dar şi în zona Tuzla, pânâ la intersecţia cu sensul giratoriu, cel mai probabil pentru că mulţi turişti pleacă de pe litoral din cauza vremii nefavorabile, anunţă Infotrafic, precizând că în aceste condiţii este posibil să apară probleme în trafic pe Autostrada Soarelui, la staţia de taxare de la Feteşti.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, vineri, în jurul orei 13.00, în judeţul Constanţa, din cauza ploii, dar şi a numărului mare de autovehicule, se circulă în coloană pe DN39, între Eforie-Sud şi Eforie-Nord.

„În Eforie-Nord, banda cu circulaţie reversibilă este deschisă pentru sensul de mers către Constanţa. Se rulează în coloană şi în zona Tuzla, până în intersecţia cu sens giratoriu, deoarece foarte mulţi turişti pleacă de pe litoral, probabil din cauza vremii nefavorabile. În aceste condiţii (ploaie şi aglomeraţie), este posibil să apară probleme de trafic şi pe autostrada A2, la staţia de taxare de la Feteşti (mai ales dacă foarte mulţi automobilişti vor opta pentru plata pe loc a tarifului de trecere)", precizează Infotrafic.

Pentru evitarea aglomeraţiei, poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să traverseze Dunărea la Giurgeni – Vadu Oii, urmând ruta DN2A Constanţa – Hârşova – Slobozia – Urziceni, DN2 Urziceni – Bucureşti. O altă rută ocolitoare este DN3 Constanţa – Ostrov – traversare cu bacul – Călăraşi – Bucureşti.

De asemenea, dinspre Constanţa către Bucureşti se poate circula şi pe ruta DN3 Constanţa – Murfatlar – DN22C Murfatlar – Cernavodă – A2 Cernavodă – Feteşti – DN3A Feteşti – Lehliu-Gară – DN3 Lehliu-Gară – Bucureşti (cu precizarea că această rută include un segment aglomerat din A2, anume Cernavodă – Feteşti).

Source: www.digi24.ro

Keywords:

inundatie , Romania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1939
Populația:
964 locuitori

Saharna Nouă este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciușca, Saharna Nouă, Saharna. Satul Saharna Nouă este situate la o distanță de 15 km de orașul Rezina și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Saharna Nouă a fost înființat în anul 1939.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.