|
Ninsorile au afectat fondul forestier naţional
Ninsorile din ultimele 24 de ore au afectat fondul forestier naţional şi au prejudiciat într-o anumită măsură ecosistemele din ţară, a afirmat Ion Talmaci, vicedirector tehnic la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS).
"Este prima dată în ultimii ani cînd se înregistrează în luna aprilie precipitaţii abundente sub formă de zăpadă şi lapoviţă. Ultimele monitorizări în întreprinderile silvice arată că au avut loc rupturi şi deteriorări de arbori. Din cauza acestora în spaţiul silvic gestionat de Agenţia "Moldsilva" au fost stopate lucrările de recoltare a masei lemnoase, de ajutorare a regenerării silvice. De asemenea, a fost suspendată şi combaterea aeriană a dăunătorilor, programată pentru perioada 17-25 aprilie", a menţionat Ion Talmaci.
Potrivit sursei citate, asupra procesului de dezinsectizare aeriană a pădurilor din Orhei şi Şoldăneşti, conform planului de lucru pentru 2017, se va reveni imediat cum se va normaliza vremea. "Va trebui să reevaluăm situaţia şi să actualizăm măsurile programate pentru că după ninsori vom avea altă stare de lucruri de vreme ce mulţi dăunători au îngheţat", a precizat vicedirectorul ICAS.
Întrebat despre situaţia faunei, Talmaci a specificat că un anumit dezechilibru în natură se va produce. "Cel mai mult vor avea de suferit păsările, care au depus ouăle şi de fapt sînt mai vulnerabile. Animalele vor suporta mai uşor consecinţele frigului neaşteptat, însă în genere natura sălbatică se acomodează mai repede la condiţiile meteorologice şi starea vremii oricît de nefastă n-ar fi aceasta", a punctat specialistul pentru MOLDPRES.
În context, Ion Talmaci a relevat că o situaţie similară cînd pădurea a avut de suferit în urma precipitaţiilor a fost notată în noiembrie 2000. "Atunci, chiciura a afectat peste 50 de mii de hectare de spaţiu forestier, preponderant în raioanele Şoldăneşti, Soroca şi Rezina. Ca urmare, în aceste localităţi a fost modificată aproape în întregime tehnologia materialului silvic", a informat vicedirectorul ICAS.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1452
- Populația:
- 1507 locuitori
Soltăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Soltăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1507 oameni. Satul Soltăneşti a fost menționat documentar în anul 1452.
Comments
(0)